Δασική Υπηρεσία.

Δασική Υπηρεσία.
Υπηρεσιακό αυτοκίνητο

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Δασαρχείο και Εισαγγελια Πύργου: Μπλόκο στους λαθροϋλοτόμους.

Επιχείρηση του Δασαρχείου Πύργου στη Φολόη παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού - Κατασχέθηκαν 20 τόνοι καυσόξυλων σε αποθήκες
Να βάλει φρένο στο φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας κυρίως στο δρυοδάσος της Φολόης, επιχειρεί το Δασαρχείο Πύργου. Τις τελευταίες ημέρες έχει εντείνει τους ελέγχους σε 24ωρη βάση, προκειμένου να σώσει το δάσος από «επαγγελματίες» και ερασιτέχνες λαθροϋλοτόμους που προετοιμάζονται για το χειμώνα από τώρα. Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εντοπίστηκαν στη Φολόη και άλλη μια στον ποταμό Αλφειό, ενώ χθες το μεσημέρι σε μια μεγάλη επιχείρηση παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, ελέγχθηκαν αρκετές αγροικίες – αποθήκες μέσα στο δάσος της Φολόης, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20 τόνοι καυσόξυλων από δρυς.

Να προστατέψουν το δρυοδάσος της Φολόης

Λίγο πριν το φθινόπωρο οι παράνομοι υλοτόμοι πιάνουν δουλειά στο δρυοδάσος της Φολόης. Μέσα στον Αύγουστο τα ξυλοκοπτικά μηχανάκια αρχίζουν να ακούγονται μέσα στο τεράστιο δάσος. Και μόλις κάποιος ανεπιθύμητος για τους παράνομους υλοτόμους πλησιάσει αυτά «σωπαίνουν». Στο δάσος υπάρχουν διάσπαρτες αγροικίες που σύμφωνα με πληροφορίες που είχε το Δασαρχείο χρησιμοποιούνται ως αποθήκες για την παράνομα υλοτομημένη ξυλεία. Χθες το μεσημέρι οργανώθηκε μια μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να ελεγχθεί μεγάλος αριθμός αποθηκών κυρίως στην περιοχή του Κούμανι, όπου δραστηριοποιούνται αρκετοί έμποροι καυσόξυλων. Σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχθηκαν έξι αγροικίες – αποθήκες, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, Αστυνομικών, του Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα και υπαλλήλων του Δασαρχείου. Από τις έξι, οι τρεις ήταν γεμάτες με καυσόξυλα τα οποία και κατασχέθηκαν. Πρόκειται για συνολική ποσότητα 40 χωρικών μέτρων ήτοι είκοσι τόνων καυσόξυλων από δέντρα δρυός. Οι ιδιοκτήτες των αποθηκών τα είχαν κόψει μέσα στο δάσος και τα είχαν αποθηκεύσει εκεί για να τα φορτώσουν σε φορτηγά σε ανύποπτο χρόνο και να τα μεταφέρουν προς πώληση. Σύμφωνα με πληροφορίες το Δασαρχείο θα σχηματίσει δικογραφία σε βάρος των ιδιοκτητών των αγροικιών – αποθηκών και θα ασκηθεί δίωξη.
Ακόμα τρεις περιπτώσεις
Όμως και τις προηγούμενες ημέρες οι υπάλληλοι του Δασαρχείου πραγματοποίησαν αρκετούς ελέγχους και περιπολίες σε 24ωρη βάση στο δρυοδάσος της Φολόης και άλλες περιοχές. Στη Φολόη εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις. Στη μια έμπορος καυσόξυλων που έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές εντοπίστηκε με παράνομη ξυλεία βάρους τεσσάρων τόνων. Στην άλλη ένας κάτοικος της περιοχής είχε κόψει ένα δέντρο δρυς για καυσόξυλα. Τέλος σε μια ακόμα περίπτωση στην περιοχή του Αλφειού ένας πολίτης είχε κόψει για καυσόξυλα ένα δέντρο ευκάλυπτο. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, οι έλεγχοι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι εντατικοί και έχουν αποδώσει καρπούς. Οι υπάλληλοι του Δασαρχείου περιπολούν σε 24ωρη βάση κυρίως στο δρυοδάσος της Φολόης αλλά και άλλες «επικίνδυνες» περιοχές, προκειμένου να πατάξουν τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας στα δάση. «Στόχος μας είναι να εξαλειφθούν τα φαινόμενα και να καταφέρουμε να παράσχουμε ουσιαστική προστασία στα δάση μας από τους λαθροϋλοτόμους και κυρίως στο δρυοδάσος της Φολόης όπου αποτελεί στόχο των περισσοτέρων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λάττας.

Του Γιάννη Σπυρούνη
Πηγή: Εφημερίδα «Πρωινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου