Δασική Υπηρεσία.

Δασική Υπηρεσία.
Υπηρεσιακό αυτοκίνητο

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Εμβολιάζουν τις καστανιές στην Ηλεία για να τις σώσουν από το έλκος.

Του Γιάννη Σπυρούνη
jspirounis@gmail.com
Από το «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ χρηματοδοτείται το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του «έλκους της καστανιάς» που υλοποιείται και στην Ηλεία. Στο νομό μεγάλος «πληθυσμός» καστανιών υπάρχει στην περιοχή της Φολόης και το Δασαρχείο Πύργου έχει αναλάβει την μεγάλη αυτή προσπάθεια για την προστασία των συγκεκριμένων δέντρων. Σε αντίθεση με το έλκος του πλατάνου, που προέρχεται και αυτό από ανάπτυξη μύκητα, η καστανιά μπορεί να διασωθεί με τον εμβολιασμό της από ειδικό βιολογικό εμβόλιο, που δεν επηρεάζει τον καρπό της και μπορεί να σώσει τα δέντρα σε μεγάλο ποσοστό. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος στην Ηλεία και ήδη πέρυσι η επιτυχία άγγιξε το ποσοστό του 72%.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας στην Ηλεία θα διατεθούν 12.000 εμβόλια, τα οποία εστάλησαν σε ειδικά ψυγεία, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης που το παρασκευάζει. Κάθε δέντρο θα χρειαστεί 10 με 15 εμβόλια, καθώς η εφαρμογή γίνεται τοπικά στα σημεία του φλοιού του δέντρου που παρουσιάζουν πρόβλημα. «Έχουμε προχωρήσει σε μια εκστρατεία ενημέρωσης σε όσους έχουν καστανιές στο νομό και συνεχίζουμε. Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα και αν υπάρχουν ιδιοκτήτες δέντρων καστανιάς που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας να μας ενημερώσουν στην υπηρεσία για να επέμβουμε και σε αυτές τις περιπτώσεις» εξήγησε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Μάλιστα χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία εφαρμογής του προγράμματος πέρυσι και ευελπιστεί πως φέτος τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα.
Τι είναι το έλκος της καστανιάς
Το έλκος της καστανιάς είναι ασθένεια φλοιού και προκαλεί έλκη στα κλαδιά και τον κορμό των δέντρων που προσβάλλει. Η εξέλιξη της ασθένειας είναι ταχύτατη. Όταν τα έλκη γίνουν περιμετρικά, νεκρώνεται το τμήμα του δέντρου που βρίσκεται επάνω από αυτά. Θανατηφόρα έλκη χαρακτηρίζονται από έκπτυξη αδηφάγων βλαστών από το κάτω μέρος των ελκών. Η ασθένεια διαγνώσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1963. Μέχρι το 2002 είχε καταγραφεί σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου απαντάται η καστανιά, ενώ το 2006 εντοπίσθηκε στη Λέσβο και στην Κρήτη.
Το παθογόνο αίτιο που προκαλεί την ασθένεια του έλκους της καστανιάς είναι ο Ασκομύκητας Cryphonectria parasitica (Murr.) Barr, συν Endothia parasitica (Murr.) Anderson. Έχει βρεθεί πως ο μύκητας αυτός προσβάλλεται από ιούς του γένους Hypovirus με διπλή περιέλιξη RNA, που είναι γνωστοί ως Cryphonectria hypovirus (CHV), με αποτέλεσμα τη μείωση της παθογένειάς του σε διάφορα επίπεδα. Ο ιός είναι δυνατόν να μεταφέρεται στα παθογόνα στελέχη του μύκητα και να τα μετατρέπει σε υποπαθογόνα, με την προϋπόθεση να ανήκουν στον ίδιο τύπο βλαστικής συμβατότητας, οπότε και παρατηρείται αναστόμωση των μυκηλιακών τους υφών. Ο ιός προσβάλλει στη φύση τον παθογόνο μύκητα, τον καθιστά υποπαθογόνο και στη συνέχεια διασπείρεται με φυσικούς μηχανισμούς. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται η συνολική μείωση του πληθυσμού του παθογόνου μύκητα και η σταδιακή υποβάθμιση της ασθένειας. Έλκη που φέρουν υποπαθογόνα στελέχη του μύκητα, αν και μπορεί να καλύπτουν περιμετρικά τον κορμό, επεκτείνονται μόνον επιφανειακά, δεν παρουσιάζουν έκπτυξη αδηφάγων βλαστών και δεν νεκρώνουν τα δέντρα.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού
Νέο έργο εμβολιασμού με περίοδο εφαρμογής 2014-2016 που υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Δασών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ σε 10 Νομούς της χώρας Ξάνθης, Σερρών, Ημαθίας, Κοζάνης, Καστοριάς Φλώρινας, Τρικάλων, Αχαΐας, Ηλείας, Λέσβου και Χανίων. Το Εργαστήριο Δασικής Παθολογίας και Μυκητολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνο για την παρασκευή και προμήθεια της κατάλληλης μυκητικής πάστας συγκεκριμένα για κάθε Νομό, με βάση τους χάρτες διασποράς των τύπων βλαστικής συμβατότητας. Παρέχει επίσης επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, όπου και όταν χρειάζεται.
Του Γιάννη Σπυρούνη
jspirounis@gmail.com
Πηγή:Εφημερίδα «Πρωινή» //ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου