Δασική Υπηρεσία.

Δασική Υπηρεσία.
Υπηρεσιακό αυτοκίνητο

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Καθησυχαστικός ο Δασάρχης Αμαλιάδας μετά τις καταγγελίες για διακίνηση ξυλείας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο Δασάρχης Αμαλιάδας Διονύσης Θωμόπουλος, μετά τις καταγγελίες που έγιναν για διακίνηση ξυλείας στην περιοχή του δάσους της Μαραθιάς και των Σαβαλίων.
Πιο συγκεκριμένα προχθές το πρωί έγιναν δύο τηλεφωνικές καταγγελίες στο Δασαρχείο της Αμαλιάδας, αναφορικά με παράνομη υλοτομία και μεταφορά ξυλείας στην περιοχή του δάσους της Μαραθιάς αλλά και των Σαβαλίων. Στις σχετικές καταγγελίες μάλιστα γινόταν αναφορά για εκτεταμένη κοπή δένδρων και απομάκρυνση ξύλων σε μεγάλη έκταση, γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα τον Δασάρχη Αμαλιάδας, ο οποίος και έδωσε εντολή για αυτοψία στην περιοχή τόσο προχθές το πρωί όσο και προχθές το απόγευμα, από δύο διαφορετικές βάρδιες δασοφυλάκων, προκειμένου να μην υπάρξουν περιθώρια λάθους.
Μικρής έκτασης
Μετά τη συλλογή των στοιχείων ερωτηθείς από την εφημερίδα ‘Πατρίς’ για το θέμα ο κ. Θωμόπουλος, ανέφερε ότι πρόκειται για μικρής έκτασης υλοτομία, σε χώρο που δεν υπόκειται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Πράγματι είχαμε δύο τηλεφωνικές καταγγελίες και πήγαν δύο δασοφύλακες το πρωί της Πέμπτης στη συγκεκριμένη περιοχή και η μεσημεριανή αναφορά που είχα ήταν ότι δεν έχει γίνει κάποια πρόσφατη υλοτομία σε αυτές τις δύο περιοχές. Το προσωπικό που υπηρετούσε και ήταν σε επιφυλακή το απόγευμα έλαβε εντολή να ελέγξει πιο επισταμένα την περιοχή, σε συνεννόηση και με το προσωπικό που είχε κινηθεί το πρωί.
Πράγματι ανακαλύψαμε μία μικρή υλοτομία στην περιοχή που έχει παραχωρηθεί στον πρώην δήμο Αμαλιάδας και η οποία είναι έξω από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ως προς τη φύλαξη και διαχείρισή της, γιατί έχει παραχωρηθεί για συγκεκριμένο σκοπό και προφανώς είχαν γίνει κάποιες συμφωνίες εκεί και οι άνθρωποι που έκαναν την καταγγελία είχαν δει αυτή την ξυλεία να απομακρύνεται από την περιοχή. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα λαθροϋλοτομίας στο συγκεκριμένο δάσος αυτή τη συγκεκριμένη εποχή».
Το σημείο που εντοπίστηκε το συμβάν βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, κοντά στο δημοτικό κάμπινγκ της Κουρούτας έχουν κοπεί ακακίες. Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο και τις πληροφορίες που συγκέντρωσε, η εντολή για την κοπή είχε δοθεί από το δήμο Ήλιδας, καθώς πρόκειται για περιοχή αρμοδιότητας του δήμου.
Χωρίς ιδιαίτερα συμβάντα
Ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε ότι φέτος δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα περιστατικά λαθροϋλοτομίας, όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη, αλλά ούτε και στις υπόλοιπες δασικές περιοχές. Κάτι που οφείλεται κυρίως σε δύο παραμέτρους, αφενός στο ότι χορηγήθηκαν αρκετές άδειες φέτος για κοπή ξύλων, αφετέρου γιατί δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.
«Ιδιαίτερα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας στο παραλιακό δάσος δεν είχαμε ποτέ και φέτος ακολουθήθηκε περίπου η ίδια τακτική. Άλλωστε, από το δάσος αυτό λόγω των εργασιών καθαρισμού που είχαν γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι και τη διάνοιξη του δρόμου στο δάσος των Θινών Καλυβίων, μετά από αιτήσεις που είχαν γίνει καταβάλλαμε προσπάθεια ώστε να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα να έχουμε αποτροπή λαθραίων περιστατικών υλοτομίας» σχολίασε ο κ. Θωμόπουλος και συνέχισε: «Θεωρώ βέβαια αδύνατο να μην έγινε φέτος κάποια υλοτομία, στην παραλιακή ζώνη ή σε άλλα σημεία, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργεί πρόβλημα. Σαφώς και οι καιρικές συνθήκες είναι αποτρεπτικές. Γιατί εάν είχαμε βαρύ χειμώνα θα είχαμε και αυξημένα φαινόμενα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως το Δασαρχείο Αμαλιάδας βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Μαρία Καραμπάτση
Πηγή : Patris News/

dasarxeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου