Δασική Υπηρεσία.

Δασική Υπηρεσία.
Υπηρεσιακό αυτοκίνητο

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Από τη μανία της φωτιάς δεν γλίτωσαν ούτε οι χελώνες που είχαν καταφύγει στο δάσος του Υμηττού.

Για όλα φταίει ο... στρατηγός Ανεμος.Κατάσβεση στην περιοχή του Υμηττού

Από την περασμένη Παρασκευή φωτιές καίνε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σίγουρα, οι υψηλότατες θερμοκρασίες και οι άνεμοι που έπνεαν έντονοι την περασμένη Παρασκευή και όλο το Σαββατοκύριακο δεν βοήθησαν καθόλου στο έργο της κατάσβεσης, αντίθετα συνετέλεσαν στην εξάπλωση, ωστόσο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι φωτιές θα μπορούσαν να τεθούν ευκολότερα υπό έλεγχο, αν τα μέτρα πυροπροστασίας ήταν επαρκή και είχαν λειτουργήσει όπως έπρεπε.

Ελληνικό-Αργυρούπολη

Ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ότι ο εξοπλισμός πυροπροστασίας δεν λειτούργησε τη μέρα της φωτιάς, με αποτέλεσμα να γίνουν κάρβουνο εκατοντάδες στρέμματα δάσους: «Διαπιστώσαμε ότι το σύστημα πυροπροστασίας, που βρίσκεται στο βουνό πάνω από την Αργυρούπολη και είχε τοποθετηθεί το καλοκαίρι του 2014, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), όσο ήμουν εγώ δήμαρχος, δεν λειτούργησε, γιατί δεν είχε γίνει η κατάλληλη συντήρηση. Μιλάμε για δεκάδες κανονάκια νερού που δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν, γιατί οι σωλήνες τους ήταν ταπωμένοι, δεν είχαν εκτοξευτήρες κι έλειπαν τα υδραυλικά τους μέρη. Οσο για την αποψίλωση, ο δήμος την ανέθεσε φέτος σε εργολάβο, ο οποίος όμως την έκανε πλημμελώς»...
Ο Τάκης Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης μας μιλάει για μη επαρκή συντονισμό των φορέων που επιχειρούσαν στην περιοχή: «Υπήρχαν υποδομές που δεν χρησιμοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική, όπως για παράδειγμα η δεξαμενή περίπου 25.000 λίτρων νερού, απ’ όπου μπορούσαν να ανεφοδιαστούν τα ελικόπτερα, καθώς και η πέτρινη δεξαμενή για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων. Οπως κάθε χρόνο κατά την αντιπυρική περίοδο, έτσι και φέτος ο δήμος συνεργάζεται με εθελοντές πυροσβέστες, ενώ έχει προσλάβει και πέντε εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις για πυροπαρατήρηση, καθώς επίσης έχει τοποθετήσει σε μόνιμη επιφυλακή μέσα στο δάσος ένα βυτίο νερού».
Στο ίδιο περίπου ύφος και αποφεύγοντας ουσιαστικά να απαντήσει σε όσα του «προσάπτει» ο πρώην δήμαρχος, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος μέσω ανάρτησης στη σελίδα της παράταξής του «Ενωμένη Πόλη», στο facebook, αποποιείται όλων των ευθυνών: «Ο δήμαρχος [...] δεν συντονίζει τις δυνάμεις κατάσβεσης και ούτε ευθύνεται για την κλεμμένη πυροπροστασία που έγινε πριν από χρόνια και σήμερα, λόγω υψηλού κόστους, είναι αδύνατο να αντικατασταθεί. [...] Η δημοτική αρχή είχε επισκευάσει και τις 3 υδροφόρες που τις παρέλαβε χαλασμένες και δίχως βοήθεια από τον ΣΠΑΥ -που κάθε χρόνο το έκανε- αποψίλωσε μόνη της το βουνό χαμηλά».
Νεκρές χελώνες από τη φωτιά στον Υμηττό Από τη μανία της φωτιάς δεν γλίτωσαν ούτε οι χελώνες που είχαν καταφύγει στο δάσος του Υμηττού. Στις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης μας, φαίνονται τα άτυχα πλασματάκια με άσχημα εγκαύματα, να κείτονται αιμόφυρτα άψυχα μέσα στις στάχτες. | ΕΦ.ΣΥΝ.

Βύρωνας

Ο δήμαρχος Βύρωνα, Ακης Κατωπόδης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τα ρίχνει στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την Παρασκευή: «Δεν είναι ότι δεν έγιναν προσπάθειες, αλλά ήταν μια φωτιά με πολύ δυνατό αέρα και δύσκολα διαχειρίσιμη. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προστασία των δασών είναι συνδυασμός πολλών υπηρεσιών. Τη Δευτέρα συναντήθηκα με υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής και της Φιλοδασικής Ενωσης Αθηνών, με τους οποίους περπατήσαμε στους δασικούς δρόμους και εντοπίσαμε ότι θα πρέπει να καθαριστούν, ενώ δύο σημεία του δάσους θα πρέπει να ενισχυθούν με πυροσβεστικούς κρουνούς και δεξαμενές νερού. Το ζητούμενο τώρα είναι να σωθεί το υπόλοιπο δάσος. Από Σεπτέμβρη θα οργανώσουμε αναδάσωση και θα κάνουμε έργα για τη συγκράτηση υδάτων».
Η Κωστούλα Κανδηλιώτη, κάτοικος Καρέα, κάνει λόγο για ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα πυροπροστασίας: «Ο δήμος παίρνει 25.000 ευρώ από τον ΣΠΑΥ. Τα 14.000 τα δίνει για πυροφύλαξη και συντήρηση και τα υπόλοιπα για καθαρισμό του δάσους. Πολλοί κάτοικοι λένε ότι οι σταθερές δεξαμενές δεν είχαν νερό, ενώ τα χόρτα δεν είχαν καθαριστεί. Εγώ η ίδια είδα μία πεταμένη ξύλινη πόρτα και πολλά χαρτόνια να καίγονται. Στο μεταξύ, το προηγούμενο διάστημα, καταστράφηκαν τρία πυροφυλάκια στον Υμηττό, τα οποία εποπτεύουν μία μεγάλη περιοχή από τα Γλυκά Νερά μέχρι τον Καρέα. Η κατάσταση σώθηκε από την προσπάθεια των πυροσβεστών, των εθελοντών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής».
Η κ. Κανδηλιώτη τονίζει την αναγκαιότητα πρόληψης πυρκαγιών και καταγγέλλει την απραξία των αστυνομικών δυνάμεων και των ομάδων ΔΕΛΤΑ που βρίσκονταν στην περιοχή: «Από τη μία έβλεπες μικρά παιδιά να κουβαλούν κουβάδες με νερό που ζύγιζαν παραπάνω από τα ίδια και από την άλλη είχες την Αστυνομία να κάθεται και να κοιτάει, λες και έπινε καφέ στα “Εβερεστ”».

Ηλιούπολη

Με εκτενή ανακοίνωση επέλεξε να απαντήσει ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, σχετικά με τη φωτιά της περασμένης Παρασκευής που έκαψε μεγάλη έκταση δασικής περιοχής, και με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.
Ο δήμαρχος επιβεβαιώνει αρχικά ότι είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δάσους, αλλά με τις απαντήσεις που ο ίδιος δίνει ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ελλείψεις και τα λάθη που έγιναν κατά την περίοδο πριν από την πυρκαγιά:
«Ο δήμος διαθέτει σύστημα πρόληψης και όχι πυρόσβεσης. Τα κανόνια αυτά ρίχνουν νερό δύο φορές τη μέρα (πρωί και απόγευμα) με σκοπό την πρόληψη της φωτιάς και όχι την κατάσβεσή της. Αρα λειτούργησαν κανονικά τις ώρες που ήταν ρυθμισμένα, για να “καταβρέξουν” την περιοχή και να προλάβουν την πυρκαγιά. Οι δεξαμενές όχι μόνο ήταν γεμάτες και συντηρημένες, αλλά ολοκληρώθηκε και η αντικατάσταση των πλαστικών δεξαμενών με μεταλλικές. Οι δασικοί δρόμοι ήταν καθαροί και διανοιγμένοι, όπου μας επέτρεψε το Δασαρχείο Πεντέλης. Τα χόρτα και τα μπάζα είχαν καθαριστεί στο μεγαλύτερο τμήμα του δάσους. Δυστυχώς ο καθαρισμός δεν ολοκληρώθηκε λόγω του προβλήματος των τραπεζών, της έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά και της αδυναμίας έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τους εργολάβους, καθώς επίσης και της δυσκολίας πληρωμής τους».
Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Σόφης, μας λέει ότι δεν υπάρχει σύστημα πυροπροστασίας στην περιοχή και ότι όλοι βασίζονται στην εθελοντική προσφορά. «Ο δήμαρχος λαξεύει τις γωνίες προκειμένου να στρογγυλοποιήσει την εικόνα, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι τόσο σκληρή που όσο κι αν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση δεν μπορεί να τα καταφέρει. Παρά τα μεγάλα λόγια του αποδείχθηκε εν τοις πράγμασι ότι η πυροπροστασία ήταν ανύπαρκτη. Με τις πρώτες βροχές, όταν θα κατέβουν όλα τα νερά, θα φανούν οι ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις της τωρινής φωτιάς με τις πλημμύρες που θα έχουμε».
● Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ηλιούπολης για την «εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία της προστασίας του δασικού όγκου του Υμηττού από τον δήμο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κάλεσμα.
 PHGH:  © 2015 Εφημερίδα των Συντακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου