Δασική Υπηρεσία.

Δασική Υπηρεσία.
Υπηρεσιακό αυτοκίνητο

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Καμένη γη σε ένα Σαββατοκύριακο η Ελλάδα.


Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής στα όρια του Βύρωνα με τον Καρέα έκαψε συνολικά 750 στρέμματα δάσους και θαμνώδους έκτασης, έκαψε ένα σπίτι και προκάλεσε ζημιές σε ακόμα ένα, καθώς και σε
Ενας νεκρός στο δάσος του Καρέα, ένας νεκρός από ανακοπή καρδιάς στα Βάτικα Λακωνίας, 40 σπίτια ολοκληρωτικά καμένα στη Νεάπολη Λακωνίας και χιλιάδες στρέμματα αποτεφρωμένης γης σε ολόκληρη τη χώρα είναι ο τραγικός απολογισμός των περισσότερων από 150 πυρκαγιών που ξέσπασαν από το πρωί της Παρασκευής ώς την Κυριακή το βράδυ.
Εκτός από την πρόκληση του θανάτου του 47χρονου αστυνομικού, όπως προκύπτει από την πρώτη δορυφορική καταγραφή του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου και πρόβλεψης πυρκαγιών EFFIS, η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής στα όρια του Βύρωνα με τον Καρέα έκαψε συνολικά 750 στρέμματα δάσους και θαμνώδους έκτασης, έκαψε ένα σπίτι και προκάλεσε ζημιές σε ακόμα ένα, καθώς και σε ένα κατάστημα.
Αυτά συνέβαιναν, παρότι η πυρκαγιά χαρακτηριζόταν από την Πυροσβεστική επισήμως σε ύφεση και για την ολοκλήρωση της κατάσβεσής της λάμβαναν μέρος 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 31 υδροφόρες ΟΤΑ και 30 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μαλαντρένι του Αργους. Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

■ Σε εξέλιξη δινόταν χθες η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 18.25 του Σαββάτου, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Καλαμάκι Ζακύνθου και ώς το βράδυ χθες είχε μετατρέψει σε στάχτες μεγάλο τμήμα του δάσους στο όρος Σκοπός, καθώς -σύμφωνα με την εκτίμηση του EFFIS- είχε κάψει τουλάχιστον 1.000 στρέμματα. Στη μάχη για την κατάσβεσή της συμμετείχαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ένα υδροφόρο του δήμου και 3 αεροσκάφη.
■ Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες η Πυροσβεστική, από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής ώς και χθες το βράδυ σε ολόκληρη τη χώρα είχαν ξεσπάσει 153 πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και πριν πάρουν διαστάσεις. Εντούτοις, σε ύφεση δίνονταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε δασική έκταση στη Μαλακάσα Αττικής και στην οποία συμμετείχαν 63 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 12 οχήματα δήμων, αλλά και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 02.10 το πρωί του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ατσίτσα Σκύρου, όπου έδιναν μάχη 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, 3 οχήματα του δήμου και ένα ελικόπτερο.
■ Επισήμως υπό μερικό έλεγχο ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Ν. Αρτάκη στην Εύβοια και η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 16.23 το Σάββατο στην περιοχή Μαυσωλείο Διστόμου – Αράχοβας. Στην πρώτη συμμετείχαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 υδροφόρες και ένα μηχάνημα δήμου, ενώ στη δεύτερη επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 5 υδροφόρες δήμων της περιοχής.
■ Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στα Ατζινέικα, κοντά στον Αϊ-Γιάννη Κυνουρίας, η οποία με τη βοήθεια των δυνατών ανέμων έκαιγε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και εξαιρετικά κοντά στο δάσος του Πάρνωνα. Στην προσπάθεια κατάσβεσης, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη Πεζετέλ.
■ Επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούσαν χθες το απόγευμα και στο Πάλερο Αιτωλοακαρνανίας, όταν ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση και πήρε γρήγορα διαστάσεις. Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair και 9 οχήματα της Πυροσβεστικής με 25 πυροσβέστες αλλά και 6μελές πεζοπόρο τμήμα έδιναν μάχη με τις φλόγες.
■ Σε ύφεση δινόταν χθες το απόγευμα η φωτιά στο Μαλανδρένι Αργολίδας στην οποία επιχειρούσαν 7 οχήματα με 16 πυροσβέστες.

Διώξεις για εμπρησμό

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των δύο συλληφθέντων που θεωρούνται υπαίτιοι για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στον Βύρωνα. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό δάσους από συγκλίνουσα αμέλεια και εμπρησμό από τον οποίο υπήρξε κίνδυνος σε ανθρώπους και πράγματα από συγκλίνουσα αμέλεια. Μετά την άσκηση της δίωξης οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

«Στάχτη» 1.394 στρέμματα δάσους κάθε μέρα

Περισσότερα από 16,5 εκατ. στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων έχουν παραδοθεί στις φλόγες τα τελευταία 33 χρόνια
Σημαντική οικολογική καταστροφή έχουν προκαλέσει στη χώρα μας οι αγροτοδασικές πυρκαγιές τα τελευταία 33 χρόνια, αφού εξαιτίας τους έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 16,5 εκατ. στρέμματα, ενώ την ίδια στιγμή η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου συνεχίζεται ακάθεκτη, καθώς σε σχέση με πέρσι σημειώθηκε αύξηση κατά 13,3% στις φωτιές του πρώτου εξαμήνου.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Ιουνίου 2015 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 2.710 φωτιές, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2014 είχαν εκδηλωθεί 2.349 πυρκαγιές.
Δηλαδή, ανά μήνα φέτος, σε ολόκληρη τη χώρα, εκδηλώθηκαν τον Ιανουάριο 421 πυρκαγιές (πέρσι σημειώθηκαν 124), τον Φεβρουάριο 331 (πέρσι 193), τον Μάρτιο 223 (πέρσι 492), τον Απρίλιο 646 (πέρσι 234), τον Μάιο 402 (πέρσι 431) και τον Ιούνιο 687 (πέρσι 872) πυρκαγιές.
Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποίησε ο δικηγόρος και απόστρατος αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, με τίτλο «Το κόστος της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα», η οποία δημοσιεύτηκε μόλις τον περασμένο μήνα, το διάστημα 1981-2014 κάηκε συνολική έκταση 16.678.407 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων και εκδηλώθηκαν συνολικά 51.521 δασικές πυρκαγιές.
Οπως δε προκύπτει, το ίδιο διάστημα ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά έτος ήταν 490.541 στρέμματα, ενώ ο μέσος αριθμός δασικών πυρκαγιών ανερχόταν σε 1.513 πυρκαγιές ανά έτος.
Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια (1998-2014), οπότε κι ανέλαβε την αντιμετώπιση των πυρκαγιών η Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν συνολικά 178.920 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 26.135 ήταν δασικές. Από αυτές τις αγροτοδασικές πυρκαγιές κάηκαν συνολικά 8.645.247 στρέμματα δάσους, δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών.
Βάσει των ανωτέρω στοιχείων προκύπτει ότι ο μέσος αριθμός ανά έτος των δασικών πυρκαγιών είναι 1.538 και ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων είναι 508.544 στρέμματα.
Ταυτόχρονα συνάγεται ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός δασικών πυρκαγιών είναι 4 πυρκαγιές, από τις οποίες καθημερινά καταστρέφονται 1.394 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, ενώ σε κάθε πυρκαγιά καίγονται 330 στρέμματα.
Προκύπτει ακόμη ότι στους 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν κατά μέσο αριθμό 14 δασικές πυρκαγιές, ο μέσος αριθμός πυροσβεστών που χρησιμοποιείται ανά δασική πυρκαγιά είναι 39 πυροσβέστες και ο μέσος αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων που χρησιμοποιείται ανά πυρκαγιά είναι 15 οχήματα.
Μία στις 4 δασικές πυρκαγιές καταστέλλεται ταυτόχρονα με επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ στις τρεις χρησιμοποιούνται μόνον επίγεια μέσα. Η τραγωδία, δε, είναι ότι από τις δασικές πυρκαγιές κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο περισσότερα από 6-7 άτομα, εκ των οποίων το ένα ασχολείται με τη δασοπυρόσβεση είτε ως μόνιμος είτε ως εποχικός υπάλληλος.
Ανησυχητικό είναι ότι από τη δεκαετία του ’80 και μέχρι σήμερα καταγράφεται σταδιακή αύξηση στον μέσο αριθμό των δασικών πυρκαγιών ανά δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα, τη δεκαετία 1980-1989, ο μέσος αριθμός δασικών πυρκαγιών ήταν 1.263,5, τη δεκαετία 1990-1999 ο μέσος αριθμός ήταν 1.728,6 -δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 36,8% σε σχέση με τη δεκαετία του ’80- και τη δεκαετία 2000-2009 ο μέσος αριθμός δασικών πυρκαγιών ήταν 1.732,6 - δηλαδή υπήρξε αύξηση 0,3% σε σχέση με τη δεκαετία του ’90.
Αποκαλύπτεται, τέλος, ότι στην Ελλάδα οι δασικές πυρκαγιές είναι περισσότερο καταστροφικές από ό,τι είναι στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, αφού η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά είναι τριπλάσια της έκτασης που καίγεται σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία και 1,5 φορά μεγαλύτερη της καμένης έκτασης στην Ιταλία.
PHGH:  © 2015 Εφημερίδα των Συντακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου