Δασική Υπηρεσία.

Δασική Υπηρεσία.
Υπηρεσιακό αυτοκίνητο

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Τα δάση λεηλατούνται, οι μελέτες κοστίζουν.

Αδύνατο να καλυφθούν από τους Δήμους ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ – Απαιτείται συνεργασία των δασικών συνεταιρισμών.





Στο περιθώριο παραμένουν τα δημοτικά δάση των Ιωαννίνων, λόγω της κακής ή ελλιπούς διαχείρισης.
Η δασοπονία αποτελεί προτεραιότητα μεν προτεραιότητα των αρμοδίων, ωστόσο οι διαχειριστικές μελέτες κοστίζουν και δεν υλοποιούνται όπου υπάρχουν, με αποτέλεσμα τα δάση εγκαταλείπονται ανυλοτόμητα και οι καθαρισμοί να περιορίζονται πλέον στην αντιπυρική περίοδο.
Την ίδια στιγμή, τα δασαρχεία παραμένουν με ελλιπές προσωπικό και πενιχρή χρηματοδότηση, ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν προ πολλού χαθεί.
Το δάσος -παραγωγικό και μη- για να παραμείνει ζωντανό πρέπει να ανανεώνεται σταδιακά με οργανωμένες υλοτομίες που διεξάγονται βάσει διαχειριστικών μελετών που αναθεωρούνται κάθε 10 χρόνια. Με οδηγό τη διαχειριστική μελέτη, οι δασολόγοι προσημειώνουν τα δέντρα που πρέπει να κοπούν, τα οποία συνήθως είναι γερασμένα, ξερά ή ώριμα. Τις υλοτομίες, όπως και την εμπορία των ξύλων, εκτελούν εδώ και χρόνια οι δασικοί συνεταιρισμοί. Τα μεν καυσόξυλα που βγαίνουν από αυτή τη διαδικασία προορίζονται για το τζάκι και τη βιομηχανία ξυλείας, τα δε χρήσιμα ξύλα καταλήγουν στα πριστήρια. Όσο για τα υπολείμματα, τα κλαδιά και οι κορυφές με διάμετρο 10 εκατ. και κάτω, δίνονται στους ντόπιους για να καλύψουν τις ατομικές τους ανάγκες.
Όλα αυτά σε κανονικές συνθήκες. Καθώς, η κατάσταση σήμερα διαμορφώνεται εντελώς διαφορετικά, τουλάχιστον στο Νομό Ιωαννίνων. Το βασικό πρόβλημα είναι και πάλι η έλλειψη χρημάτων και ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικά στα μη παραγωγικά δάση (αυτά δηλαδή που δεν βγάζουν τεχνική ξυλεία) ουδέποτε ασκούνταν διαχείριση, ενώ στα παραγωγικά, για τους παραπάνω λόγους, οι διαχειριστικές μελέτες δε μπορούν να υλοποιηθούν.
Η δυσκολία εκπόνησης των διαχειριστικών μελετών για τα δημοτικά δάση, από τους Δήμους, όπως και γενικότερα η κατάσταση που βιώνουν οι δασεργάτες στην περιοχή λόγω της ανεπαρκούς διαχείρισης και της λαθροϋλοτομίας, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στους Ασπράγγελους του Δήμου Ζαγορίου από την Ένωση Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου.
Στη συνάντηση παρέστη η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, καθώς επίσης ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης και οι προϊστάμενοι των τριών Δασαρχείων της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Η συζήτηση έγινε παρουσία δεκάδων δασεργατών που είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματά τους στην κα Ευταξά, με κυριότερο αυτό της έλλειψης διαχειριστικών μελετών και συνακόλουθα αυτό της ανεπαρκούς φύλαξης, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της λαθροϋλοτομίας.
«Είναι αδύνατο να κάνουμε μία μελέτη και να πληρώσουμε 60.000 ευρώ, για να προχωρήσουμε στη διαχείριση ενός δημοτικού δάσους που θα μας αποφέρει 2.000 – 3.000 ευρώ έσοδα», σημείωσε ο Γαβριήλ Παπαναστασίου για να προσθέσει ότι υπήρξε κόστος διαχειριστικής μελέτης προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου τόνισε πως πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά που είναι αδύνατον να καλυφθούν από τους Δήμους, ζητώντας από την κα Ευταξά να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης αυτών των μελετών στο ΕΣΠΑ, η οποία και απέκλεισε το ενδεχόμενο.
Η κατάσταση
Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή έχει ως εξής:
– Στο Δήμο Ζαγορίου υπάρχουν 20 δημοτικά δάση στα οποία χωρούν διαχειριστικές μελέτες. Για αυτά, τρεις μελέτες βρίσκονται σε ισχύ, δύο σε καθεστώς επαλήθευσης και μία είναι υπό έγκριση.
– Στο Δήμο Πωγωνίου υπάρχει δυνατότητα σύνταξης 18 διαχειριστικών μελετών, εκ των οποίων τέσσερις τελούν υπό έγκριση, δύο σε φάσεις επαλήθευσης και πέντε βρίσκονται σε ισχύ.
– Στο Δήμο Ζίτσας σε 10 εν δυνάμει μελέτες βρίσκεται μόλις μία σε ισχύ, ενώ καμία δεν ισχύει στο Δήμο Δωδώνης όπου υπάρχει δυνατότητα για δύο μελέτες.
– Στο Δασαρχείο Μετσόβου σύμφωνα με τον Δασάρχη κ. Σιούτα υπάρχουν 9 δημοτικά δάση, εκ των οποίων μόλις ένα έχει διαχειριστική μελέτη, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Δασαρχείο Κόνιτσας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημ. ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ/     http://dasarxeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου