Δασική Υπηρεσία.

Δασική Υπηρεσία.
Υπηρεσιακό αυτοκίνητο

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Στό δόκανο των δασοφυλάκων, παράνομοι υλοτόμοι.



Όπως  μας  ενημέρωσε συνάδελφος  μας  στις     23-11-2015  από  δημόσια δασική  έκταση  χωρίς  άδεια  από την  αρμόδια  Δασική  Υπηρεσία, κατελήφθησαν  να  συλλέγουν  υλοτομημένη ξυλεία  στην   δασική περιοχή   ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ  ΠΑΤΡΩΝ.Συγκεκριμένα  βρέθηκαν  και κατασχέθηκαν  από τους δασοφύλακες  του  Δασονομείου  ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ – ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ  ΠΑΤΡΩΝ  μετά  από ολονύχτια  επιχείρηση:

Μια  ( 1 ) ρυμούλκα  -καρότσα  ανοιχτού  τύπου  φορτηγού  οχήματος,  με   είκοσι πέντε ( 25 ) χ.κ. μέτρα  υλοτομημένης  ξυλείας, διαφόρων  δασικών  ειδών.

Σε  βάρος  του  κατόχου  κινήθηκε  η προβλεπόμενη  από  τις  διατάξεις  του  νόμου  διαδικασίακαι παρεπέμπεται   στην  δικαιοσύνη.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Περιβαλλοντική εκπαίδευση από τα νήπια.

                                                                                                  






Αν καθ’οδόν για Πύλο κάνετε μια στάση στους Γαργαλιάνους, ίσως δείτε μια ομάδα νηπίων να ψηφίζει για τον τρόπο διεξαγωγής της χριστουγεννιάτικης γιορτής τους. Ισως πάλι συναντήσετε τους λιλιπούτειους εκ Γαργαλιάνων να βάφουν μαζί με τους γονείς τους κάποια εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά ή να καθαρίζουν την παραλία από τα σκουπίδια.
Οι παραπάνω δραστηριότητες δεν θα πρέπει να σας εκπλήξουν, καθώς συνάδουν με τη φιλοσοφία του αειφόρου σχολείου, τις αρχές του οποίου ακολουθεί πιστά το νηπιαγωγείο της περιοχής από το 2007. «Οταν ανέλαβα τα ηνία του νηπιαγωγείου, έκρινα ότι θα μας ωφελούσε όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, να ενστερνιστούμε τις αρχές της αειφορίας», αναφέρει στην «Κ» η διευθύντρια του νηπιαγωγείου Γαρυφαλλιά Τεριζάκη. Μπορεί οι μαθητές να είναι μικροί σε ηλικία, ώστε να αντιληφθούν το εύρος των αρχών της αειφορίας, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος, η αγωγή υγείας, μπορούν ωστόσο να μυηθούν σταδιακά σε αυτές βιωματικά. «Μπορούμε να προσεγγίσουμε όλους τους πυλώνες της αειφορίας, καθώς έχουμε πιο ευέλικτο πρόγραμματα από τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και είμαστε πλέον ολοήμερο νηπιαγωγείο», επισημαίνει η ίδια. Ετσι, οι τάξεις των νηπίων και των προνηπίων κάνουν… ασκήσεις «άμεσης δημοκρατίας», συναποφασίζοντας για την οργάνωση των σχολικών τους δραστηριοτήτων. Δεδομένου ότι τα νήπια δεν μπορούν να διαβάσουν, η πολυμήχανη νηπιαγωγός θέλησε να τους καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιοδικού φιλαναγνωσίας, όπου τα παιδιά μπορούν μέσω skype ή ηχογραφημένων ερωτοαπαντήσεων να επικοινωνήσουν με αγαπημένους συγγραφείς και εικονογράφους παιδικής λογοτεχνίας.
Αντίστοιχα προσαρμοσμένες στις δυνατότητες της ηλικίας τους είναι και η περιβαλλοντική εκπαίδευση. «Στον Δήμο μας δυστυχώς δεν έχουμε σύστημα ανακύκλωσης, ξεκινήσαμε όμως μαζί με τα παιδιά να επαναχρησιμοποιούμε υλικά», περιγράφει η εκπαιδευτικός. Ετσι, στη γιορτή της μητέρας, οι εορτάζουσες δέχθηκαν από τα παιδιά δαχτυλίδια κατασκευασμένα από καπάκια μπίρας και αναψυκτικών. «Μυστικό» άλλωστε της επιτυχίας στη λειτουργία του εν λόγω αειφόρου νηπιαγωγείου είναι η καλή σχέση με τους γονείς, που καθιστά όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία «κοινότητα» με την πραγματική έννοια του όρου. Μία φορά τον μήνα γονείς και εκπαιδευτικοί συναντιόνται και οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους, που μπορεί να περιλαμβάνουν από bazaar μέχρι ομαδική εργασία για τον εξωραϊσμό του προαύλιου χώρου κ.ά.
«Βάλσαμο» αποδεικνύονται οι αρχές της αειφορίας και για τη σχολική κοινότητα του 93ου Δημοτικού στον Νέο Κόσμο. «Θεωρώ την αειφορία το κατάλληλο εργαλείο για σχολεία με μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες», αναφέρει η διευθύντρια κ. Στέλλα Πρωτόπαππα. Εν προκειμένω, 34 μαθητές έχουν ήδη διαγνωστεί και άλλοι 20 βρίσκονται υπό διάγνωση. «Μερικοί εξ αυτών μπορεί να μην έχουν καλή σχολική απόδοση, αλλά αν τους δώσεις ως αρμοδιότητα να φυτέψουν λάχανα στον κήπο του σχολείου αναδεικνύονται εξαιρετικοί κηπουροί», διηγείται. «Μέσω των πολλαπλών δραστηριοτήτων που εντάσσονται στην ομπρέλα της αειφορίας όλοι οι μαθητές βρίσκουν τον ρόλο τους», λέει. Αξέχαστη έχει μείνει η στιγμή που μαθητής, μετανάστης δεύτερης γενιάς, με μεγάλη δυσκολία στη λεκτική επικοινωνία, καταχειροκροτήθηκε από τους συμμαθητές του, όταν τον άκουσαν να παίζει τα κάλαντα στο βιολί. Το ένα τρίτο από τους 360 μαθητές είναι αλλοδαποί. Οι πολυεπίπεδες δραστηριότητες βέβαια δεν έφεραν πιο κοντά μόνον τους μαθητές, αλλά το σύνολο της σχολικής κοινότητας, που προέρχεται από τη συγχώνευση δύο Δημοτικών. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της κηπουρικής λειτούργησε και η αλληλοδιδακτική, καθώς οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού έδωσαν τα «φώτα» τους στα «Τριτάκια». «Προσπαθούμε να υπάρχει νοηματική συνέχεια στο πρόγραμμα, πέρυσι είχαμε ως κεντρικό θέμα την ενσυναίσθηση, φέτος περνάμε στον εθελοντισμό».
Το «αειφόρο σχολείο» ως ιδέα άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού το 2010. Μέχρι το 2013 δινόταν ετησίως βραβείο «Αειφόρου Σχολείου», το οποίο καταργήθηκε, καθώς εγείρε ανταγωνισμό, κάτι που δεν συνάδει με τις αρχές της αειφορίας. Ετσι, μετεξελίχθηκε σε πρόγραμμα που συνεχίζουν σε όλες τις βαθμίδες εκπαιδευτικοί, που συναντήθηκαν στο Διεθνές Συμπόσιο που συνδιοργανώθηκε από την Περιφ. Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και το Βritish Council. Στη γειτονική Κύπρο και άλλες χώρες το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό. «Θεσπίστηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 2011», εξηγεί η κ. Αραβέλλα Ζαχαρίου, συντονίστρια της Μονάδας Περιβαλλ. Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. «Στόχος μας είναι η παρέμβαση και η αλλαγή στην κοινότητα».
Δημοσιεύτηκε στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (14.11.2015)      ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ  COM.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ
Διατηρούμε την παράδοση
προστατεύουμε το περιβάλλον
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
1. Το έθιμο του στολισμού του.

Το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο μπήκε βαθιά στη ζωή μας την  θρησκευτική και γιορταστική , έγινε ένα με την παράδοσή μας και καθιερώθηκε σαν χαρακτηριστικό και απαραίτητο στοιχείο στον γιορτασμό του 12ήμερου Χριστουγέννων. Με την ζωντάνια του χρώματος, την φυσική του ομορφιά, τη φρεσκάδα, την δροσερή βουνίσια ευωδιά, τα στολίδια και τα δώρα, διαμορφώνει ευχάριστο περιβάλλον, μεταδίδει το γιορταστικό μήνυμα, ομορφαίνει το σπίτι και δίνει χαρά σε όλους. Το αγάπησαν τα παιδιά και το ζητούν στο δικό τους σπίτι. Οι γονείς δεν το αρνούνται, γιατί το αγάπησαν κι αυτοί. Μα και οι παππούδες το χαίρονται, δίνοντας στα μάτια τους το παιδικό θέαμα, που ίσως δεν χάρηκαν,  ή δεν χόρτασαν, στα δύσκολα παιδικά τους χρόνια.
Όταν ένα έθιμο μπαίνει μέσα στην ψυχή και στα σπίτια των ανθρώπων, το δεχθεί ο λαός,  το υμνήσει και το τραγουδήσει, το δέσει με την αληθινή και ζωντανή παράδοσή του, τότε είναι ντόπιο το έθιμο αυτό, ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις για το αντίθετο.
Είναι λοιπόν (και) δικό μας έθιμο, όπως (και) δικός μας είναι ο Χριστός και όλου του κόσμου
Είναι αξιοπερίεργο το ότι οι αντιρρήσεις για το έθιμο, ως “ξενόφερτο” και ως “απάδον” της Ορθοδόξου  παραδόσεως, φύτρωσαν (ενορχηστρωμένα θα έλεγε κανείς)  μαζί με τις τεχνητές ελατοφυτείες και φουντώνουν καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοι ορεινών περιοχών ασχολούνται με την ελατοκαλλιέργεια.
Με ενέργειες του αειμνήστου Γυμνασιάρχου και θεολόγου καθηγητή Χρίστου Ανδρίτσου και του Γεωπόνου κ. Σωτήρη Νιστερόπουλου, έχω στα χέρια μου  την εργασία του καθηγητή Θεολογίας Κων/νου Καλοκύρη  “ΤΑ ΙΕΡΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ” που δημοσιεύθηκε το πρώτον στην Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, 18 (1973) και συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο του Κων/νου Καλοκύρη “ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ” έκδοσης του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, που εδρεύει στην Ι.Μονή Βλατάδων Θεσ/νίκης.
Στην 20σέλιδη αυτή εργασία ο μελετητής παρουσιάζει ιστορικά ντοκουμέντα, ανατρέχει σε συγγράμματα της Πρωτοχριστιανικής και Βυζαντινής εποχής, για να καταλήξει: “Τοιουτοτρόπως, με την νέαν μορφήν, το δένδρον καθίσταται εν νεώτερον ωραιώτατον σύμβολον της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, μόνον δε η αμάθεια θα εξακολουθεί να το μάχεται ως τάχα ξένον έθιμον!”
Τα σχόλια περιττεύουν.
2.  Συναισθηματικοί – ηθικοί λόγοι.
Από πολλούς ακούγεται το ερώτημα: Δεν είναι κρίμα, ακόμη και έγκλημα (για μερικούς) να κόπτουμε ένα δένδρο για να μας στολίσει 15 μέρες και να το πετάξουμε;
Είναι κοινός τόπος ότι η φύση έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για τη φύση. Τόσο ο Κλασικός Ελληνισμός όσο και η Χριστιανική διδασκαλία διακρίνει τον άνθρωπο από την υπόλοιπη δημιουργία. Για τον Χριστιανό η διάκριση αυτή είναι δεδομένη. Να ληφθεί δε υπόψη ότι οι Χριστιανοί γιορτάζουν Χριστούγεννα. Η σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος, από ηθική άποψη, καθορίζεται στον ειδικό προορισμό και αποστολή, που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, όταν τον τοποθέτησε στον Παράδεισο “εργάζεσθαι αυτόν και φυλάσσειν” Γένεσις κεφ.Β΄15)
Η ηθική ευθύνη λοιπόν του ανθρώπου συνίσταται στο  να μην γίνεται η εκμετάλλευση (το εργάζεσθαι) των φυσικών πόρων,  σε βάρος της προστασίας (το φυλάσσειν), ούτε η προστασία να αποτρέπει την εργασία, διότι τότε έχουμε θεοποίηση και αγιοποίηση της φύσης, η οποία και ειδωλολατρία είναι και επαναφέρει τον άνθρωπο στον πρωτογονισμό και την εξαθλίωση.
3.  Οικολογία – Περιβάλλον, Δασοπροστασία.
Στη Χώρα μας, καθώς είναι ορεινή σε ποσοστό 70%, υπάρχουν πλήθος ορεινά αγροκτήματα, διάσπαρτα μέσα στα δάση τα οποία λύουν τη συνέχεια του δάσους και διασπούν το φυσικό περιβάλλον.
Με την εγκατάσταση ελατοφυτειών σ΄ αυτά  θεραπεύεται η λύση της συνεχείας του δάσους, συγκρατείται το έδαφος, εμπλουτίζεται με οργανικές ουσίες και μετατρέπεται σε γόνιμο. Δεν αναφερόμαστε σε μια κάποια φύτευση δενδρυλλίων. Μιλάμε για μια εκστρατεία δάσωσης, η οποία δεν σταματά με την εγκατάσταση της φυτείας, αλλά συνεχίζεται. και με την προοπτική της αειφορίας παραμένουν πάντα δασωμένες εκτάσεις με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για το φυσικό περιβάλλον, όπως  αυτά του δάσους.
Καθώς οι άνθρωποι αυτοί  ζουν μέσα και από το δάσος, το αγαπούν και συνδέουν την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση με αυτό, γίνονται αυτόκλητοι εργάτες αναδάσωσης, και στη συνέχεια άμισθοι δασοφύλακες και πυροφύλακες, γιατί η ανάγκη να προστατεύσουν την περιουσία τους και όχι μόνον, τους καθιστά άγρυπνους φρουρούς του δάσους.
Είναι εφαρμοστές, εδώ και χρόνια, των οδηγιών, που εκδόθηκαν στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων  του Ρίο (1992), του Κιότο  (1996) και της Χάγης (2000), για την διατήρηση και ανόρθωση του φυσικού περιβάλλοντος και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακος (CO2), και οι οποίες αναφέρουν επί λέξει:
*              Επιτάχυνση και αύξηση των αναδασώσεων
*              Ενίσχυση του ελέγχου των δασικών πυρκαγιών
*           Προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, με παράλληλη αντιμετώπιση της χειμαρρικότητας των δασικών εδαφών και αύξηση των αποθεμάτων ύδατος και
*              Ένταξη όλων των εδαφικών πόρων στην παραγωγική διαδικασία.
Καιρός είναι κάποιος φορέας, ή μάλλον  κάποια οικολογική – περιβαλλοντική  οργάνωση να βραβεύσει αυτές τις δραστηριότητες.
4. Κοινωνικοί – Οικονομικοί λόγοι
  Εκείνο όμως που δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός την προσοχή, είναι ότι πίσω από τα φυσικά Δένδρα Χριστουγέννων υπάρχουν αγρότες με τις οικογένειές τους, που περιμένουν ως μοναδικό, η συμπληρωματικό εισόδημα, αυτό που θα εισπράξουν από την πώλησή τους.
Σκαρφαλωμένοι στις απότομες πλαγιές της Ελληνικής υπαίθρου, παρέμειναν στα χωριά τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την οικονομική δυσπραγία. Διέξοδο στην συμπίεση του εισοδήματός των βρήκαν στην ελατοκαλλιέργεια. Μια απασχόληση επίπονη, που μόνο με την υπομονή και επιμονή για σύμμαχο συνεχίζεται.
Δεν πρόκειται για ετήσια, ούτε για ολιγόχρονη καλλιέργεια, όπως θαρρούν μερικοί που μεγάλωσαν στα τσιμέντα. Τα δενδρύλλια μέχρι να φθάσουν στο σπίτι μας παρέμειναν για δώδεκα τουλάχιστον χρόνια στο χωράφι, όπου μεταφυτεύθηκαν, μετά  από τριετή καλλιέργεια σε φυτώριο.
Με χτυπήματα αλόγιστα από δήθεν οικολογικούς κύκλους και από τάχα “συναισθηματίες φυσιολάτρες” πλήττεται  η ύπαιθρος και η ίδια η χώρα. Πρέπει να προστατευθούν οι οικογένειες αυτές. Διαφορετικά το σταμάτημα  της  αστυφιλίας  και η περίφημη αποκέντρωση θα μείνει στα λόγια.
Είναι αδιανόητο να βάλλεται απροκάλυπτα ένας παραγωγικός αγροτικός κλάδος, και οι συνδικαλιστικές αγροτικές ενώσεις να μην έχουν πάρει θέση.
Έκκληση κάνουν οι ελατοπαραγωγοί προς κάθε κατεύθυνση. Μην γινόμαστε άθελά μας διαφημιστές των εισαγόμενων και των πλαστικών Δ.Χ.
Μη χτυπάμε αγροτικές οικογένειες και μαζί τους την Εθνική Οικονομία. “Ο καπνός βλάπτει σοβαρά την υγεία” προειδοποιεί το Υπουργείο Υγείας, αλλά κανένας δεν διανοήθηκε (και καλά έκαμε) να πλήξει τους καπνοπαραγωγούς. Την ξενόφερτη και άσχετη  με την ορθόδοξη παράδοση γιορτή του “Αγίου Βαλεντίνου” την στηλιτεύουν όλοι και  ιδιαίτερα οι θρησκευόμενοι, αλλά  κανείς δεν συστήνει  τους Έλληνες να μην αγοράζουν λουλούδια, πλήττοντας έτσι τους ανθοκαλλιεργητές και τα ανθοπωλεία και καλά κάνουν.
Βέβαια με τη σημερινή οικονομική κρίση ο κάθε οικογενειάρχης θα προτιμήσει να διαθέσει τα λιγοστά χρήματά του για αγορά τροφίμων ή ρουχισμού.
Το άρθρο αυτό σκοπό έχει να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για την προέλευση των φυσικών Ελληνικών  Χριστουγεννιάτικων Δένδρων, ώστε όποιος προμηθευτεί να είναι σίγουρος ότι έτσι συνδράμει στη διατήρηση της παράδοσης, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος._

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ  COM   24/11/2013

Ιωάννης Ν. Κέκερης
Δασοπόνος
Μέλος Δ.Σ. Συν/σμού Ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη Χαλκιδικής
Αντιπρόσωπος στην Ε.Γ.Σ. Πολυγύρου

Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρναρνίας: μπλόκο στους λαθροϋλοτόμους.

Συναγερμός στη Διεύθυνση Δασών για την πάταξη της παράνομης ξύλευσης, …που ήδη ξεκίνησε στην Αιτωλοακαρνανία. Τι προβλέπει ο νόμος, τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες.

 28/09/2013

Ανέκαθεν στην Αιτωλοακαρνανία η λαθρουλοτομία ήταν «διαδεδομένη» πρακτική και πάντα δρούσαν οργανωμένα κυκλώματα. Στα χρόνια της κρίσης, όμως, το φαινόμενο έλαβε τεράστιες διαστάσεις, αφού η αδυναμία των πολιτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης έστρεψε χιλιάδες κατοίκους στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
Και είναι γνωστό ότι το τζάκι και η ξυλόσομπα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, πήραν φωτιά! Όχι πάντα, όμως, με νόμιμο τρόπο, αφού, όπως σωστά δηλώνει στο agrinioreport.com ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών κ. Νικήτας Μάζης, «ασυνείδητοι  λαθροϋλοτόμοι εκμεταλλευόμενοι ως νέοι μαυραγορίτες την ανάγκη των πολλών για φθηνή καύσιμη ύλη και επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου  λαθροϋλοτομία».
Αψηφώντας, βεβαίως,  τους νόμους της πολιτείας και τα  όργανα των Δασαρχείων του Νομού μας , που πράγματι δίνουν μεγάλο αγώνα με πενιχρά μέσα για να προλάβουν και να καταστείλουν το έγκλημα που συντελείται.
Πέρυσι, και μόνο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου υπεβλήθησαν 294 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία έναντι 132 μηνύσεων για όλο το 2011. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2012, έγιναν κατασχέσεις 816 τόννων παρανόμως υλοτομηθέντων καυσόξυλων, έναντι 380 τόννων για το 2011.  Ο πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει λεπτομερώς τα στοιχεία ανά δασαρχείο μέχρι τις 216 μηνύσεις.
pinakas
Η παράνομη δράση στα δάση της Αιτωλοακαρνανίας έχει ήδη ξεκινήσει, ενόψει του φετινού χειμώνα, και οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν ποτέ. Μέρα και νύχτα, καθημερινές, Κυριακές και αργίες, οι υπηρεσίες θα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό –κι ακόμη περισσότερα- προκειμένου να σταματήσουν τη δράση των παράνομων υλοτόμων και δη των οργανωμένων κυκλωμάτων.
Ο κ. Μάζης σημειώνει: «Τους  πολίτες δε μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για την αναζήτηση  φθηνής ύλης. Όμως  εδώ θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι  τα λαθραία υλοτομημένα καυσόξυλα σε καμία περίπτωση δεν είναι φθηνά. Επειδή ακριβώς είναι λαθραία  κανείς δεν τα ζυγίζει και τα πληρώνει σαφώς ακριβότερα, όταν πληρώνει  π.χ.  για τόνο ποσότητα που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 650-700 κιλά. (Αυτά είναι στοιχεία που προέκυψαν από κατασχέσεις παρανόμων καυσόξυλων σε ημιφορτηγά , φορτηγά και τρακτέρ  τα οποία μετρήθηκαν για τις ανάγκες της κάθε δικογραφίας.)
Πέρα όμως της ουσιαστικής οικονομικής βλάβης , έμμεσα ο καθένας μας παραγγέλνοντας παράνομα καυσόξυλα γίνεται ηθικός αυτουργός  ενός οικολογικού εγκλήματος. Το οικολογικό έγκλημα είναι τεράστιο δεδομένου ότι γίνεται αλόγιστη υλοτομία , αποψιλωτική τις περισσότερες φορές, χωρίς κανένα σχεδιασμό για το αύριο του δάσους».
H κείμενη νομοθεσία, πάντως, (Ν. 4138/2013 (ΦΕΚ 72/Α/19-3-2013) αντικαταστάθηκε το άρθρο 268 και τροποποιήθηκε το άρθρο 271 του Ν.Δ.86/69 -Δασικός Κώδικας) είναι αυστηρή για τους παραβάτες:
α) για τον οποιονδήποτε βλάπτει ή προκαλεί φθορά σε δάσος ή δασική έκταση
β) υλοτομεί ή συλλέγει δασικά προϊόντα χωρίς άδεια ή αν διαθέτει άδεια αντιβαίνει τους όρους της
γ) μεταφέρει δασικά προϊόντα χωρίς τα προβλεπόμενα δασονομικά έγγραφα ή τα μεταφέρει υπερβαίνοντας την επιτρεπόμενη ποσότητα που αυτά προβλέπουν
εάν η εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ (ποσό που μέχρι σήμερα ήταν 600 ευρώ) η υπόθεση εκδικάζεται ως πταίσμα. Εάν η ζημιά εκτιμηθεί πάνω από 300 έως και 10.000 ευρώ ο παραβάτης τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα (πλημμέλημα). Τέλος εάν η ζημιά υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 10 ετών.
Επιβαρυντικό θεωρείται όταν η παράνομη υλοτομία γίνεται σε δημόσιο δάσος, ενώ ιδιαιτέρως υψηλό είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται και σε όσους αγοράζουν για περαιτέρω εμπορία την παρανόμως υλοτομημένη ξυλεία, οπότε και επιβάλλεται από την οικονομική Υπηρεσία πρόστιμο ίσο με την 5πλάσια αξία μεταπώλησης του προϊόντος και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεων για 2 μήνες.
Σύμφωνα με το άρθρο 271 και μετά την τροποποίησή του, τα δασικά προϊόντα που κατάσχονται δημοπρατούνται. Επίσης κατάσχονται και δημεύονται από τα δασικά ή αστυνομικά όργανα τα εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η παράβαση, τα μεταφορικά μέσα με τα οποία γίνεται η παράνομη διακίνηση, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού.
Στην περίπτωση που το όχημα παραδοθεί προς φύλαξη στον ιδιοκτήτη, αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας. Το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας των κατασχεθέντων μέσων μεταφοράς παραδίδονται άμεσα με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής στην οικεία αστυνομική αρχή. Τα κατασχεθέντα μεταφορικά μέσα, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας αποδίδονται στον ιδιοκτήτη τους, εάν το αρμόδιο δικαστήριο δεν επικυρώσει την κατάσχεση. Διαφορετικά τα κατασχεθέντα μέσα όπως και τα εργαλεία κλπ με τα οποία ο παραβάτης προέβη στην εκτέλεση του αδικήματος, εκποιούνται με δημοπρασία.
Εκτός των παραπάνω αναφερομένων ποινών με το άρθρο 271 θεσπίζεται και η επιβολή διοικητικού προστίμου από τον Προϊστάμενο της Δασικής Υπηρεσίας, που ισούται με το 5πλάσιο της προβλεπόμενης αξίας από τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων για την παρανόμως υλοτομηθείσα ή μεταφερόμενη ξυλεία. Το πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και αποδίδεται, όπως και το τίμημα των δημοπρασιών στον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου. Το δίπλωμα οδήγησης επιστρέφεται στον κύριο ή νόμιμο κάτοχό του μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του επιβληθέντος προστίμου.



ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

ΣτΕ: Το Δημόσιο υποχρεούται να ανταλλάσσει μη αξιοποιήσιμες δασικές εκτάσεις

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο, υποχρεούται σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, την νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), να ανταλλάσσει ή να απαλλοτριώνει δασικές εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών και φυσικών προσώπων, από την στιγμή που αυτές δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, λόγω του δασικού τους χαρακτήρα.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και 257 μελών του, που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση («παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας», όπως λέγεται) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανταλλαγή της έκτασης των 345 στρεμμάτων, που έχει στην κατοχή του στη θέση Χαμωλιά Βραώνας του δήμου Μαρκοπούλου Αττικής, με ίσης αξίας έκταση του Δημοσίου ή την απαλλοτρίωση της έκτασης αυτής.
Ο οικοδομικός συνεταιρισμός τον Ιούλιο του 2010 είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στο επίμαχο υπουργείο για ανταλλαγή ή απαλλοτρίωση της δασικής έκτασής του, καθώς τα δάση και οι δασικές εκτάσεις δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν οικιστικά, αλλά δεν έτυχε απαντήσεως.
Όπως αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην υπ’ αριθ. 3052/2015 απόφασή του η νομοθεσία (νόμοι 998/1979, 3208/2003 και 4280/2014) προβλέπει ότι με το Δημόσιο μπορεί να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι ιδιοκτήτες δασών ή δασικών εκτάσεων ή εκτάσεων όπου απαγορεύεται η δόμηση ή είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι ή αποτελούν τμήμα γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Για την ανταλλαγή αυτή πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα του οικοδομικού συνεταιρισμού, κ.λπ.
Οι δικαστές του ΣτΕ ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο την ΕΣΔΑ και την νομοθεσία έκριναν ότι η Πολιτεία όφειλε «να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή την έγκριση της ανταλλαγής της δασικής έκτασης του εν λόγω συνεταιρισμού» και για το λόγο αυτό ακύρωσε την άρνηση της διοίκησης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή την ανταλλαγή της επίμαχης δασικής έκτασης.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Θεωρήθηκε ο Δασικός Χάρτης της Π.Ε. Αρκαδίας.

Η Διεύθυνση Δασών Αρκαδίας με το με αριθμό πρωτοκόλλου 55070/1110/17-07-2015 έγγραφό της προχώρησε στη θεώρηση του Δασικού Χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας (σύμβαση με κωδικό Δ4-06), ως προς την ορθότητα της απόδοσης και της εφαρμογή των οριογραμμών τους καθώς και του χαρακτηρισμού των εκτάσεων. Η σύμβαση Δ4-06, ανατέθηκε από την Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. στις 10 Οκτώβρη 2014, στη σύμπραξη των εταιρειών Α «ΟΙΚΟΔΑΣΟΣ Ε.Π.Ε.» και Β «ΔΑΣΟΓΑΙΑ».
Η μελέτη καλύπτει το σύνολο των Δημοτικών/ Τοπικών Κοινοτήτων (Ο.Τ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, εκτός των προ-Καποδιστριακών Ο.Τ.Α.: Άστρους, Δολιανών, Ξηροπήγαδου, Παραλίου Άστρους και Τριπόλεως, για τους οποίους έχουν ήδη καταρτιστεί και θεωρηθεί οι Δασικοί Χάρτες, με προηγούμενα προγράμματα της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. (πρώην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.).
Αξιοσημείωτο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ανάθεση της σύμβασης έως τη θεώρηση του Δασικού Χάρτη (μόλις εννέα μήνες), σε συνδυασμό με την έκταση της περιοχής μελέτης (4.239.874,60 στρέμματα). Η επιτυχία αυτή εδράζεται στην άριστη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Αναδόχου και του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Αρκαδίας.

ΠΗΓΗ:  DASARXEIO  COM
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Α. «ΟΙΚΟΔΑΣΟΣ Ε.Π.Ε.»
Β. «ΔΑΣΟΓΑΙΑ»


Θεωρήθηκε ο Δασικός Χάρτης της Π.Ε. Αχαΐας.

Με το υπ΄ αρ. πρωτ. 92964/3079/29-07-2015 έγγραφό της, η Διεύθυνση Δασών Αχαΐας θεώρησε τον Δασικό Χάρτη ολόκληρης της Π.Ε. Αχαίας  (σύμβαση με κωδικό Δ4-08), εκτός του προ-Καποδιστριακού ΟΤΑ Πατρών για τον οποίο έχει ήδη καταρτιστεί Δασικός Χάρτης σε προηγούμενα προγράμματα.
Η μελέτη κατάρτισης του συγκεκριμένου Δασικού Χάρτη ανατέθηκε από την ΕΚΧΑ Α.Ε. στο γραφείο δασικών μελετών ΞΥΛΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α.Ε. με σύμβαση που υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2014 και λόγω του ότι η χρηματοδότησή της είχε ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωσή της έπρεπε να γίνει σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Κάτι που επιτεύχθηκε σαν αποτέλεσμα της άριστης και συνεχούς συνεργασίας μεταξύ του αναδόχου και του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας.
Σημειώνεται ότι από τις μεγαλύτερες δυσκολίες του συγκεκριμένου Δασικού Χάρτη ήταν πρώτον, ότι η πρόσφατη αεροφωτογράφιση έγινε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και δεύτερον, ο πολύ μεγάλος αριθμός των διοικητικών πράξεων της Υπηρεσίας, σε αναλογική μορφή.

ΠΗΓΗ:  DASARXEIO COM


Δελτίο Τύπου Διεύθυνση Δασών Αχαΐας

Θεωρήθηκε ο Δασικός Χάρτης της Π.Ε. Ηλείας.

Με το με αρ. πρωτ. 86551/2362/16-07-2015 έγγραφό της, η Διεύθυνση Δασών Ηλείας θεώρησε τον Δασικό Χάρτη ολόκληρης της Π.Ε. Ηλείας, πλην των ΟΤΑ για τους οποίους είχαν ήδη καταρτιστεί Δασικοί Χάρτες σε προηγούμενα προγράμματα (ΟΤΑ Αρετής, Λεχαινών, Μανωλάδος, Νέας Μανωλάδος και Πύργου).
Η μελέτη κατάρτισης του συγκεκριμένου Δασικού Χάρτη ανατέθηκε από την ΕΚΧΑ Α.Ε. στο γραφείο δασικών μελετών ΞΥΛΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α.Ε. με σύμβαση που υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2014 και λόγω του ότι η χρηματοδότησή της είχε ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωσή της έπρεπε να γίνει σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα. Κάτι που επιτεύχθηκε σαν αποτέλεσμα της άριστης και συνεχούς συνεργασίας μεταξύ του αναδόχου και του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας.
Σημειώνεται ότι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες του συγκεκριμένου Δασικού Χάρτη ήταν το γεγονός ότι η πρόσφατη αεροφωτογράφιση έγινε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 (οι οποίες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης του Νομού), γεγονός που δυσχέραινε σε πολύ μεγάλο βαθμό την φωτοερμηνεία και την οριοθέτηση των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την συγκεκριμένη μελέτη, το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων του Νομού είχε από πριν αποτυπώσει σε ψηφιακή μορφή το σύνολο σχεδόν των διοικητικών πράξεων της Υπηρεσίας, τις οποίες και παρέδωσε στον ανάδοχο μόλις ξεκίνησε το έργο.

ΠΗΓΗ: DASARXEIO  COM
Δελτίο Τύπου

Θεωρήθηκε ο Δασικός Χάρτης της Π.Ε. Τρικάλων.

Με το με αρ. πρωτ. 3749/202593/10.11.2015 έγγραφό της, η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων θεώρησε τον Δασικό Χάρτη ολόκληρης της Π.Ε. Τρικάλων, πλην των ΟΤΑ για τους οποίους είχαν ήδη καταρτιστεί Δασικοί Χάρτες σε προηγούμενα προγράμματα (προ-Καποδιστριακοί ΟΤΑ Γλίνου, Πατουλιάς, Σερβωτών και Τρικκαίων). 
Ο χάρτης καλύπτει μια συνολική έκταση 3.295.000 στρεμμάτων περίπου και λόγω της ανάγκης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου στην διαδικασία κτηματογράφησης (που εξελισσόταν παράλληλα στον Νομό), η κατάρτιση και ο έλεγχός του επιτεύχθηκε σε χρόνους πολύ μικρότερους από αυτούς που προέβλεπε η σχετική σύμβαση.
Κάτι που οφείλετε σε μεγάλο βαθμό στην πολύ καλή και συνεχή συνεργασία μεταξύ των αναδόχων Δασολόγων μελετητών (σύμπραξη των γραφείων NERCO ΑΕΜ και ΞΥΛΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α.Ε.) και των Δασολόγων της Διεύθυνσης Δασών που έλεγξαν τις οριογραμμές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το προσωπικό της Διεύθυνσης είχε ήδη προετοιμαστεί για το συγκεκριμένο έργο από την εποχή της προκήρυξής του, και έτσι μπόρεσε να χορηγήσει από την αρχή του έργου στον ανάδοχο το σύνολο σχεδόν των διοικητικών πράξεων που απεικονίζονται στον χάρτη σε ψηφιακή μορφή, καθώς και πολλά άλλα βοηθητικά δεδομένα (π.χ. τα πρωτότυπα σχέδια των εποικιστικών εκτάσεων τοποθετημένα στον χώρο κλπ).

ΠΗΓΗ:  DASARXEIO  COM
Διεύθυνση Δασών Τρικάλων

Θεωρήθηκε ο Δασικός Χάρτης της Π.Ε. Καρδίτσας.

Με το αρ. πρωτ. 2212/201937/12.11.2015 έγγραφό της, η Διεύθυνση Δασών Καρδίτσας θεώρησε το Δασικό Χάρτη της Π.Ε. Καρδίτσας, πλην των ΟΤΑ για τους οποίους είχαν ήδη καταρτιστεί Δασικοί Χάρτες σε προηγούμενα προγράμματα (προ-Καποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίας Τριάδος, Καλογριανών, Καρδίτσας και Παλαιοχωρίου).
Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και το ελάχιστο προσωπικό του αρμόδιου Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων, οφείλεται δε, σε μεγάλο βαθμό, στην άριστη και συνεχή συνεργασία μεταξύ των αναδόχων Δασολόγων μελετητών (σύμπραξη NERCO και ΞΥΛΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α.Ε.) που κατάρτισαν το χάρτη και των υπαλλήλων του Τμήματος που τον ήλεγξαν.
ΠΗΓΗ: DASARXEIO COM
Διεύθυνση Δασών Καρδίτσας

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Παράνομη υλοτομία και… νόμιμη δωρεάν ξυλεία.


Ενημέρωση απ’ την Ένωση Αγρινίου για τις δυνατότητες απόκτησης δωρεάν ξυλείας απ’ τα Δασαρχεία.

 Ξεκίνησαν οι έλεγχοι των υπηρεσιών. Ο καιρός είναι ακόμη σύμμαχος, ωστόσο οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν και να προβληματίζονται για τον χειμώνα, που αναμένεται «βαρύς», …
από πολλές απόψεις. Οι καταναλωτές, πάντως,  έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές, με τα καυσόξυλα να είναι στην κορυφή της λίστας των επιλογών. Κι αυτά όμως έχουν κόστος δυσβάσταχτο για τους περισσοτέρους… Υπάρχουν όμως λύσεις. Και δεν εννοούμε τη λαθροϋλοτομία και το παρεμπόριο, …όπου στην πραγματικότητα οι πολίτες πληρώνουν  πιο ακριβά.
 
Όσο για την αγορά παρανόμως υλοτομηθείσας ξυλείας, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι δεν κερδίζουν κάτι, αφού η κατά προσέγγιση ζύγιση είναι πάντα σε βάρος τους. Τα δασαρχεία, πάντως, διαθέτουν δωρεάν ξυλεία, με όρους και κανόνες φυσικά. Υπάρχουν δυο τρόποι. Ο ένας ισχύει για όλα τα δασαρχεία και προϋποθέτει την υποβολή αίτησης στο οικείο δασαρχείο, το οποίο και θα υποδείξει στον ενδιαφερόμενο σε ποια περιοχή και ποια ακριβώς δέντρα μπορεί να κόψει. Μιλάμε φυσικά για τα ξερά και κατακείμενα (πεσμένα) δέντρα. Με ανάλογη διαδικασία μπορεί να κόψει κάποιος δέντρα που πιθανώς υπάρχουν στο κτήμα του. Η αίτηση είναι απαραίτητη και για τη μεταφορά της ξυλείας. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον πολίτη. Ο δεύτερος τρόπος προμήθειας δωρεάν ξυλείας για την Αιτωλοακαρνανία ισχύει μόνο στα δασαρχεία Αμφιλοχίας και Μεσολογγίου. Αφορά στους παραδασώδειους πληθυσμούς, κυρίως δε στις περιοχές Αρακύνθου και του δυτικού Βάλτου, όλων των χωριών δηλαδή αριστερά του κεντρικού δρόμου ( Μπαμπαλιό – Εμπεσσός – Περδικάκι… έως Φλωριάδα), οι κάτοικοι των οποίων μπορούν με αίτησή τους στις Τοπικές Κοινότητες να παραλάβουν τα «χωρικά» που τους αναλογούν, σύμφωνα με τις ποσότητες που συγκεντρώθηκαν απ’ τους καθαρισμούς και τις εξυγιαντικές υλοτομίες των δασαρχείων. Σημειώνουμε ότι σε κάθε χωριό (ή σχεδόν σε κάθε) αναρτάται (ή πρέπει να αναρτάται) «πίνακας καυσοξύλευσης» όπου καταγράφονται τα επιτρεπόμενα είδη, που πάντα με τη συνδρομή, υπόδειξη και άδεια των δασαρχείων μπορούν να κόψουν οι κάτοικοι. Ρόλο στην όλη διαδικασία έχουν βεβαίως και τα Τοπικά Συμβούλια, που μπορούν και πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ταυτόχρονα, οι ποσότητες που πιθανώς έχουν συγκεντρωθεί απ’ τα δέντρα που καταστράφηκαν από πυρκαγιές ή που κρίθηκαν επικίνδυνα και αφαιρέθηκαν ή που για οποιονδήποτε άλλο λόγο (καθαρισμό λ.χ.) κόπηκαν απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω της προβλεπόμενης απ’ την Κρατική Εκμετάλλευση Δασών διαδικασίας, διατίθενται για ατομικές ανάγκες, μέσω των Δήμων. Επίσης δωρεάν φυσικά. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, ανέκαθεν στην Αιτωλοακαρνανία η λαθροϋλοτομία ήταν «διαδεδομένη» πρακτική και πάντα δρούσαν οργανωμένα κυκλώματα. Στα χρόνια της κρίσης, όμως, το φαινόμενο έλαβε τεράστιες διαστάσεις, αφού η αδυναμία των πολιτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης έστρεψε χιλιάδες κατοίκους στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών κ. Νικήτας Μάζης επισημαίνει ότι  «ασυνείδητοι  λαθροϋλοτόμοι εκμεταλλευόμενοι ως νέοι μαυραγορίτες την ανάγκη των πολλών για φθηνή καύσιμη ύλη και επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου  λαθροϋλοτομία». Αψηφώντας, βεβαίως,  τους νόμους της πολιτείας και τα  όργανα των Δασαρχείων του Νομού μας , που πράγματι δίνουν μεγάλο αγώνα με πενιχρά μέσα για να προλάβουν και να καταστείλουν το έγκλημα που συντελείται. Η παράνομη δράση στα δάση της Αιτωλοακαρνανίας έχει ξεκινήσει, ενόψει του φετινού χειμώνα, και οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν ποτέ. Μέρα και νύχτα, καθημερινές, Κυριακές και αργίες, οι υπηρεσίες θα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό –κι ακόμη περισσότερα- προκειμένου να σταματήσουν τη δράση των παράνομων υλοτόμων και δη των οργανωμένων κυκλωμάτων. Ο κ. Μάζης σημειώνει: «Τους  πολίτες δε μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για την αναζήτηση  φθηνής ύλης. Όμως  εδώ θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι  τα λαθραία υλοτομημένα καυσόξυλα σε καμία περίπτωση δεν είναι φθηνά. Επειδή ακριβώς είναι λαθραία  κανείς δεν τα ζυγίζει και τα πληρώνει σαφώς ακριβότερα, όταν πληρώνει  π.χ.  για τόνο ποσότητα που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 650-700 κιλά. (Αυτά είναι στοιχεία που προέκυψαν κατά τα προηγούμενα χρόνια από κατασχέσεις παρανόμων καυσόξυλων σε ημιφορτηγά, φορτηγά και τρακτέρ  τα οποία μετρήθηκαν για τις ανάγκες της κάθε δικογραφίας.) Πέρα όμως της ουσιαστικής οικονομικής βλάβης , έμμεσα ο καθένας μας παραγγέλνοντας παράνομα καυσόξυλα γίνεται ηθικός αυτουργός  ενός οικολογικού εγκλήματος. Το οικολογικό έγκλημα είναι τεράστιο δεδομένου ότι γίνεται αλόγιστη υλοτομία , αποψιλωτική τις περισσότερες φορές, χωρίς κανένα σχεδιασμό για το αύριο του δάσους». H κείμενη νομοθεσία, πάντως, (Ν. 4138/2013 (ΦΕΚ 72/Α/19-3-2013) αντικαταστάθηκε το άρθρο 268 και τροποποιήθηκε το άρθρο 271 του Ν.Δ.86/69 -Δασικός Κώδικας) είναι αυστηρή για τους παραβάτες: α) για τον οποιονδήποτε βλάπτει ή προκαλεί φθορά σε δάσος ή δασική έκταση β) υλοτομεί ή συλλέγει δασικά προϊόντα χωρίς άδεια ή αν διαθέτει άδεια αντιβαίνει τους όρους της γ) μεταφέρει δασικά προϊόντα χωρίς τα προβλεπόμενα δασονομικά έγγραφα ή τα μεταφέρει υπερβαίνοντας την επιτρεπόμενη ποσότητα που αυτά προβλέπουν Εάν η εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ (ποσό που μέχρι σήμερα ήταν 600 ευρώ) η υπόθεση εκδικάζεται ως πταίσμα. Εάν η ζημιά εκτιμηθεί πάνω από 300 έως και 10.000 ευρώ ο παραβάτης τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα (πλημμέλημα). Τέλος εάν η ζημιά υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 10 ετών. Επιβαρυντικό θεωρείται όταν η παράνομη υλοτομία γίνεται σε δημόσιο δάσος, ενώ ιδιαιτέρως υψηλό είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται και σε όσους αγοράζουν για περαιτέρω εμπορία την παρανόμως υλοτομημένη ξυλεία, οπότε και επιβάλλεται από την οικονομική Υπηρεσία πρόστιμο ίσο με την 5πλάσια αξία μεταπώλησης του προϊόντος και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεων για 2 μήνες. Σύμφωνα με το άρθρο 271 και μετά την τροποποίησή του, τα δασικά προϊόντα που κατάσχονται δημοπρατούνται. Επίσης κατάσχονται και δημεύονται από τα δασικά ή αστυνομικά όργανα τα εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η παράβαση, τα μεταφορικά μέσα με τα οποία γίνεται η παράνομη διακίνηση, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού. Στην περίπτωση που το όχημα παραδοθεί προς φύλαξη στον ιδιοκτήτη, αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας. Το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας των κατασχεθέντων μέσων μεταφοράς παραδίδονται άμεσα με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής στην οικεία αστυνομική αρχή. Τα κατασχεθέντα μεταφορικά μέσα, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας αποδίδονται στον ιδιοκτήτη τους, εάν το αρμόδιο δικαστήριο δεν επικυρώσει την κατάσχεση. Διαφορετικά τα κατασχεθέντα μέσα όπως και τα εργαλεία κλπ με τα οποία ο παραβάτης προέβη στην εκτέλεση του αδικήματος, εκποιούνται με δημοπρασία. Εκτός των παραπάνω αναφερομένων ποινών με το άρθρο 271 θεσπίζεται και η επιβολή διοικητικού προστίμου από τον Προϊστάμενο της Δασικής Υπηρεσίας, που ισούται με το 5πλάσιο της προβλεπόμενης αξίας από τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων για την παρανόμως υλοτομηθείσα ή μεταφερόμενη ξυλεία. Το πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και αποδίδεται, όπως και το τίμημα των δημοπρασιών στον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου. Το δίπλωμα οδήγησης επιστρέφεται στον κύριο ή νόμιμο κάτοχό του μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του επιβληθέντος προστίμου.  

ww.e-ea.gr  ΠΗΓΗ: Katouna  News

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η τοποθέτηση των Δασικών Υπαλλήλων που υπηρετούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχει γίνει βάσει της υπ’ αριθ. 67105/13866/03-08-2011 απόφασης του Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου  η οποία λάμβανε υπόψη την υπ’ αριθ. 31067/30-06-2011 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρ. 21 «Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία» του Ν.3938/2011 «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας» ΦΕΚ. 61 /31-03-2011 τ,Α΄.
Την 17-11-2015 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «Διαύγεια» η υπ’ αριθ. 153870/3094/13-11-2015 απόφαση του ασκούντα καθήκοντα Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου  περί «Τοποθέτησης Υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας και των Δασαρχείων Καλαμάτας και Κυπαρισίας κλπ», με την οποία τοποθετούνται εκ νέου οι υπηρετούντες στις ανωτέρω Υπηρεσίες Δασικοί Υπάλληλοι.
Επειδή με την απόφαση αυτή δεν έχουν ληφθεί υπόψη το άρθρ. 21   «Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία» του Ν.3938/2011 «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας» ΦΕΚ. 61 /31-03-2011 τ,Α΄ με το οποίο προβλέπονταν η τοποθέτηση των μετατασσομένων υπαλλήλων της Ελληνικής Αγροφυλακής στην εγγύτερη του τόπου διαμονής τους Δασική Υπηρεσία και τα όσα  προβλέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων (αίτηση υπαλλήλου για μετακίνηση, αξιολόγηση κοινωνικών, οικονομικών , οικογενειακών κριτηρίων κ.λ.π.) καταγγέλλουμε αυτή την απόφαση ως απαράδεκτη και χωρίς καμία νομιμότητα, η οποία εκδόθηκε με σκοπό να διωχθούν είτε για προσωπικούς , είτε για πολιτικούς ή άλλους λόγους έξι (6) Δασικοί Υπάλληλοι του Δασαρχείου Καλαμάτας.
Με την εφαρμογή αυτής της απόφασης εξοντώνονται οι μετακινούμενοι υπάλληλοι οικονομικά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια προς φτωχοποίηση  αυτοί και οι οικογένειές τους .
Παρεμπιπτόντως οι έξι (6) μετακινούμενοι Δασικοί Υπάλληλοι προέρχονται όλοι από τους μετατασσόμενους της Ελληνικής Αγροφυλακής.
Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τον ασκούντα καθήκοντα Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ, να ακυρώσει την απόφαση αυτή, να εξετάσει και αξιολογήσει την κατάσταση (Οικονομική-Οικογενειακή-Χιλιομετρική-Κοινωνική κ.λ.π.) όλων των Υπηρετούντων Δασικών Υπαλλήλων, όπως ο Νόμος και ο Υπαλληλικός Κώδικας ορίζουν καθώς και τις ιδιαιτερότητες που προβλέπονται από το άρθρ. 21 Ν. 3938/2011 που βρίσκεται σε ισχύ αφού δεν έχει καταργηθεί με κάποιον άλλο Νόμο ή Π.Δ. και να προβεί στην έκδοση σύννομης απόφασης προς κάλυψη των Υπηρεσιακών αναγκών των τμημάτων και γραφείων του Δασαρχείου Καλαμάτας, εάν αυτές πράγματι υπάρχουν ή  δημιουργήθηκαν με άλλο τρόπο (μεταθέσεις - μετακινήσεις υπάρχοντος προσωπικού).
Καλούμε τους Βουλευτές της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης του Νομού Μεσσηνίας να πάρουν θέση για τα ανωτέρω τεκταινόμενα.

Πάτρα 18-11-2015
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Καυσόξυλα δρυς.

Η δρυς θεωρείται κατά σειρά το δεύτερο καλύτερο είδος ξύλου για τζάκι ή για ξυλολέβητες μετά από το πουρνάρι. (Ακολουθούν το ξύλο ελιάς και οξιάς). Δρυς είναι η γνωστή σε όλους μας βελανιδιά. Το ξύλο δρυός είναι σκληρό, δεν σαπίζει εύκολα και αποτελεί ιδανικό καυσόξυλο. Από ξύλο δρυός παρασκευάζονται επίσης ξυλοκάρβουνα πολύ καλής ποιότητας.

Η ιδιαιτερότητα των καυσόξυλων δρυς είναι ότι αργούν να ανάψουν, όμως αργούν και να καούν, διατηρώντας έτσι τη φωτιά αναμμένη για πολλές ώρες και βγάζοντας μια όμορφη, πλούσια φλόγα. Επίσης, η θερμική τους απόδοση είναι πολύ μεγάλη.


Χρήση των καυσόξυλων δρυός

Για να αξιοποιηθούν σωστά τα ξύλα δρυς, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Επειδή είναι σκληρά ξύλα και το άναμμά τους δεν είναι εύκολο, χρησιμοποιούμε σαν προσάναμμα κάποιο πιο εύφλεκτο ξύλο, όπως για παράδειγμα το πεύκο τοποθετώντας πάνω του τα καυσόξυλα δρυός.

Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε αναμιγμένα με άλλο είδος ξύλου, όπως για παράδειγμα ξύλο ελιάς ή οξιάς. Είτε μόνη της είτε σε ανάμιξη με άλλα καυσόξυλα, η δρυς θα μας δώσει μία εξαιρετική φωτιά που θα κρατήσει για πολλές ώρες και θα μας συντροφέψει με την απαλή φλόγα της. Αφήνει επίσης πολύ ωραία κάρβουνα.


Καυσόξυλα δρυς – τιμές

Η τιμή του ξύλου δρυός κυμαίνεται γύρω στα 110 Ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο. Επειδή όμως η καύση τους είναι πολύ αργή και η θερμική τους απόδοση είναι μεγάλη, τα καυσόξυλά της θεωρούνται σχετικά οικονομικά.

Παυλώνια -Ένα πολύτιμο δασικό δέντρο για εναλλακτική καλλιέργεια και μελλοντική επένδυση.

Δρ Κωνσταντίνος Σπανός, Τακτικός Ερευνητής
Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών
Η Παυλώνια ή Παουλώνια (Paulownia) είναι δέντρο ιθαγενές της Ασίας (κυρίως Κίνα, Βιετνάμ και Λάος). Η Παυλώνια είναι ένα γένος φυτών της μονογονικής οικογένειας Paulowniaceae, που αποτελείται από 6-17 είδη (εννέα ευρύτερα είδη) (P. tomentosa, P. fortunei, P. Kawakamii, P. elongata, P. catalpifolia, P. australis, P. viscosa κ.ά.) και μερικές φορές περιλαμβάνονται στην οικογένεια Scrophulariaceae. Όλα κατάγονται από την Κίνα εκτός από το P. fortunei, το οποίο απαντάται στο Βιετνάμ και το Λάος. Η P. tomentosa επίσης φύεται στην Κορέα και την Ιαπωνία.

Σήμερα η Παυλώνια καλλιεργείται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Το ξύλο της Παυλώνιας έχει ανοιχτόχρωμο καρδιόξυλο και από αιώνες χρησιμοποιείται στην Ασία επειδή είναι ευκατέργαστο και έχει όμορφη δομή.
Τα δέντρα του γένους Paulownia είναι ταχέως αναπτυσσόμενα και έχουν μεγάλη εμπορική αξία, καθώς καλλιεργούνται για την παραγωγή ξυλείας (ξύλο σκληρού τύπου) και βιομάζας. Η Paulownia tomentosa είναι φυλλοβόλο δέντρο, ενδημικό στην κεντρική και δυτική Κίνα, αλλά πολλές φορές αναφέρεται σαν φυτό εισβολέας στις ΗΠΑ και Ιαπωνία (σε ευνοϊκά για αυτό περιβάλλοντα). Φθάνει σε ύψος τα 10-25 μ., έχει μεγάλα πεντάνευρα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, που το μήκος τους κυμαίνεται από 15-40 εκατοστά, και αναπτύσσονται σε αντίθετα ζεύγη επάνω στο στέλεχος.
Σε νεαρή ηλικία, τα φύλλα σχηματίζουν σπείρες ανά τρία και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της πιο ώριμης ηλικίας. Το χαρακτηριστικό του μεγάλου μεγέθους σε νεαρή ανάπτυξη, είναι αυτό που αξιοποιείται από τους ανθοκόμους: κλαδεύοντας το δέντρο, εξασφαλίζουν ότι θα υπάρχει πλούσιο νέο φύλλωμα κάθε χρόνο, με τεράστια φύλλα που γίνονται μέχρι και 60 εκατοστά σε πλάτος. Αυτό είναι δημοφιλές στο σύγχρονο ύφος της κηπουρικής, που χρησιμοποιεί μεγάλα φυλλώδη και «αρχιτεκτονικά» φυτά. Τα άνθη σχηματίζονται πριν από τα φύλλα, νωρίς την άνοιξη, σε ταξιανθίες μήκους 10-30 εκατοστών. Τα άνθη κάθε ταξιανθίας έχουν σωληνοειδές σχήμα με μωβ στεφάνη μήκους 4-6 εκατ., και θυμίζουν τα άνθη του φυτού Δακτυλίς (Digitalis spp.). Ο καρπός είναι μια ξηρή κάψα σε σχήμα αυγού, μια κάψουλα 3-4 εκατοστών, που περιέχει πολλά μικρά χωρίσματα που φέρουν τους σπόρους. Οι σπόροι, είναι καλυμμένοι με χνούδι που μοιάζει με πούπουλα ή φτερά και αυτό βοηθάει στη διασπορά τους με τον άνεμο και το νερό. Τα κουρεμένα δέντρα και αυτά που κλαδεύονται τακτικά δεν παράγουν άνθη, καθώς αυτά σχηματίζονται μόνο σε ώριμα κλαδιά.
Το είδος Paulownia tomentosa μπορεί να χρησιμοποιείται σε ποικίλα περιβάλλοντα, αντέχει από -20° C έως +40° C και μπορεί να επιβιώσει έπειτα από καταστροφικές πυρκαγιές, δεδομένου ότι οι ρίζες του μπορούν να αναγεννηθούν εκ νέου, αναπτύσσοντας ταχύτατα καινούρια στελέχη. Είναι ανεκτικό στη ρύπανση και δεν είναι πολύ απαιτητικό στον τύπο σύνθεσης του εδάφους. Για το λόγο αυτό λειτουργεί οικολογικά ως πρόσκοπο φυτό δάσωσης. Τα πλούσια σε άζωτο φύλλα του αποτελούν καλή τροφή για τα φυτοφάγα ζώα και συνεισφέρουν στην κτηνοτροφία, ενώ οι βαθιές ρίζες του εμποδίζουν τη διάβρωση και την απογύμνωση του εδάφους. Επίσης, η Παυλώνια χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει αισθητική, σκίαση, τροφή για τις μέλισσες και παραγωγή ξύλου όταν απαιτείται.
H Παυλώνια, λόγω του μεγέθους του φυλλώματος και της ομορφιάς των ανθέων, είναι είδος διακοσμητικό/καλλωπιστικό και χρησιμοποιείται ευρέως σε δεντροστοιχίες και πάρκα (αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα), σε όλο τον κόσμο. Επίσης χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε αγρο-δασικά συστήματα σε συνδυασμό με γεωργικές καλλιέργειες ή με βόσκηση οικόσιτων ζώων (βελτιώνει το έδαφος, το μικροκλίμα και προσφέρει τροφή και σκίαση στα ζώα).
Γενικά, η Παυλώνια ανταγωνίζεται από τα ψηλότερα γειτονικά δέντρα που τη σκιάζουν. Επειδή είναι είδος φωτόφιλο, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στη σκιά των άλλων δέντρων. Μερικά είδη σε φυτείες Παυλώνιας μπορούν να υλοτομηθούν και να χρησιμοποιηθούν για πριστή ξυλεία ακόμα και 5 χρόνια μετά τη φύτευση. Από τη στιγμή που το φυτό υλοτομηθεί, αναβλαστάνει από το ήδη υπάρχον ριζικό σύστημα, και για αυτό έχει αποκτήσει το όνομα «φυτό του  Φοίνικα» (Ο Φοίνικας ως γνωστό, ήταν μυθικό πουλί που είχε την ικανότητα να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του). Η Παυλώνια έχει χρησιμοποιηθεί σαν δέντρο αναδάσωσης και διακόσμησης σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η ξυλογλυπτική σε ξύλο από Παυλώνια είναι μορφή τέχνης στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Σύμφωνα με τους μύθους αλλά και στοιχεία από καταγραφές, η χρήση του δέντρου χρονολογείται πριν από 2.600 χρόνια, όταν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν αυτό το δέντρο για διάφορους σκοπούς. Πολλά ασιατικά έγχορδα όργανα κατασκευάζονται από Paulownia tomentosa, όπως το ιαπωνικό koto και το zithers gayageum της Κορέας. Ιστορικές αναφορές από την Κίνα, που χρονολογούνται ήδη από το 1050 π.Χ., δηλώνουν ότι η Παυλώνια καλλιεργούνταν σε φυτείες για παραγωγή υψηλής ποιότητας ξυλείας.
Οι απαλοί, ελαφροί σπόροι της Παυλώνιας χρησιμοποιούνταν συνήθως ως υλικό συσκευασίας από τους Κινέζους εξαγωγείς πορσελάνης κατά τον 19ο αιώνα, πριν από την ανάπτυξη της συσκευασίας από πολυεστέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις που η συσκευασία είχε διαρροή ή ανοιγόταν, τότε στις χώρες διέλευσης υπήρχε διασπορά των σπόρων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Αυτό, μαζί με τους σπόρους που σκόπιμα απελευθερώνονταν από τα δείγματα για να φυτευτούν ως διακοσμητικό, επέτρεψε στο είδος να γίνει ένα ζιζάνιο δέντρο εισβολέας σε περιοχές όπου το κλίμα ήταν κατάλληλο για την ανάπτυξή του, ιδίως στην Ιαπωνία και τις ανατολικές ΗΠΑ.
Η χρήση της Παυλώνιας για παραγωγή ενέργειας
Η βιομάζα είναι ένα βιολογικό υλικό που προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς, συνήθως δέντρα ή άλλα ξυλώδη/λιγνοκυτταρινούχα φυτά (π.χ. θάμνοι, βαμβάκι, αγριοαγκινάρα, κενάφ). Συνήθως παράγεται σε τρεις διαφορετικές μορφές: μπρικέττες (briquettes), πέλλετς (pellets) και τσιπς (chips). Η ανάγκη για πράσινες εναλλακτικές μορφές ενέργειας (αντί στερεών καυσίμων) αυξάνεται συνεχώς λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της πίεσης στους φυσικούς πόρους. Επομένως η βιομάζα αποτελεί μια ισχυρά βιώσιμη λύση. Σε αντίθεση με τα στερεά καύσιμα, τα οποία έχουν παγιδεύσει τον άνθρακα πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια, η φυτική βιομάζα από ενεργειακές φυτείες απελευθερώνει τον άνθρακα ο οποίος έχει πρόσφατα δεσμευθεί. Η Παυλώνια μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε βιομάζα ενώ απορροφά CΟ2 καθώς αυξάνει. Όταν η ενέργεια της βιομάζας ελευθερώνεται, ακόμη και με καύση, εκλύεται όσο CΟ2 απορροφήθηκε αρχικά. Με την προϋπόθεση ότι τα δέντρα αντικαθίστανται συνεχώς, η διαδικασία αυτή θεωρητικά είναι ουδέτερη σε ότι αφορά τη συσσώρευση του άνθρακα (σε μορφή CΟ2) στην ατμόσφαιρα.
Οι γεωργικές ενεργειακές καλλιέργειες (π.χ. το καλαμπόκι) παράγουν κατώτερης ποιότητας καύσιμο (π.χ. αιθανόλη) σε σύγκριση με αυτό που προέρχεται από λιγνο-κυτταρίνη (ξυλώδης βιομάζα), ενώ από την άλλη πλευρά η διαθέσιμη καλλιεργούμενη γη για τρόφιμα δεν είναι ικανή να υποστηρίξει και τα δύο, και τις ανάγκες για τρόφιμα και την παραγωγή ενέργειας (για σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα). Σημαντικό επίσης είναι ότι φυτείες βιομάζας της Παυλώνιας δεν προξενούν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο κλίμα και την ανθρώπινη υγεία σε σύγκριση με τις γεωργικές ενεργειακές καλλιέργειες. Για παράδειγμα, ειδικά και μόνο το καλαμπόκι, χρειάζεται τεράστιες ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων και μάλιστα για λιγότερη παραγωγή βιομάζας. Τα τεράστια φύλλα της Παυλώνιας έχουν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό χλωροφύλλης και συνδυάζουν μεγάλο βαθμό απορρόφησης του άνθρακα (σε μορφή CΟ2). Μετά τον τρίτο χρόνο, σημαντική ποσότητα φυλλώματος είναι διαθέσιμη από μια νεαρή φυτεία για παραγωγή αιθανόλης σαν δεύτερο προϊόν, καθόλη τη διάρκεια της φυτείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το φύλλωμα της Παυλώνιας αποτελεί μια σημαντική πηγή αιθανόλης που μπορεί να παραχθεί με διάφορες θερμο-χημικές και βιοτεχνολογικές (π.χ. ενζυμική μετατροπή) μεθόδους.
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να θεωρούμε ότι τα δάση αποτελούν προσωρινή πηγή για παραγωγή βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς. Είναι πολύ πιο λογικό να χρησιμοποιούμε άκρως ταχυαυξή είδη όπως τα Paulownia spp., που έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν 4-5 μ. το χρόνο και η υλοτομία τους για παραγωγή βιομάζας (ενεργειακές φυτείες) αρχίζει μόλις τρία (3) χρόνια μετά τη φύτευση. Σε αντίθεση με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (π.χ. καλαμπόκι, σόγια), τα φυσικά πολυπλοειδή δέντρα Παυλώνιας – τα οποία παράγουν περισσότερη βιομάζα και σε μικρότερο χρονικό διάστημα – μπορούν να επιλεχθούν και να αναπαραχθούν μαζικά (αγενώς) για ευρεία χρήση.
Η βιομάζα για πέλλετς ξύλου από δέντρα από παραδοσιακά μακρόχρονες φυτείες (π.χ. ακακία, πλάτανος) χρειάζεται μεγάλο χρόνο για να αποδώσει την ίδια παραγωγή. Τα δέντρα του γένους Paulownia είναι τα πιο ταχυαυξή για φυτείες βιομάζας, αποδίδουν σε υπερβολικά μικρό
περίτροπο χρόνο και είναι τα πιο κατάλληλα για χρήση σε ενεργειακές φυτείες. Σε κατάλληλα περιβάλλοντα, η Παυλώνια μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερη βιομάζα/στρέμμα σε σύγκριση με τις ιτιές και τις λεύκες (άλλα πλατύφυλλα ταχυαυξή). Επιπλέον, το είδος είναι πολύ αποτελεσματικό στην αποκατάσταση εδαφών που υποφέρουν από ρύπανση. Τα περιβάλλοντα όπου η Παυλώνια υστερεί είναι οι περιοχές σε μεγάλα υψόμετρα (>1.000-1.200 m) ή ανεμόπληκτες περιοχές, εδάφη με πολύ υψηλή στάθμη νερού (π.χ. υπερβολικά υγρά/κατακλιζόμενα), αβαθή (<50 p="">
Τα δέντρα της Παυλώνιας είναι εύκολο να αντικατασταθούν μετά την υλοτομία για το λόγο ότι αναβλαστάνουν από το υπάρχον ριζικό σύστημα μετά την υλοτομία. Επειδή η Παυλώνια δε γίνεται δέντρο εισβολέας με τη διαχείριση αυτή (δεν παράγει καρπούς) και έχει μικρό κόστος συντήρησης/καλλιέργειας (είδος σχετικά ανθεκτικό στην ξηρασία και στη φωτιά), οι φυτείες βιομάζας της Παυλώνιας μπορούν να ανανεώνονται με σχετική ευκολία και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η Παυλώνια αυξάνει γρήγορα σε στραγγισμένα, αμμώδη/αμμοπηλώδη εδάφη συμπεριλαμβανομένων και υποβαθμισμένων εδαφών. Αυτό σημαίνει ότι οι φυτείες βιομάζας της Παυλώνιας μπορούν να καλλιεργούνται και σε περιοχές οι οποίες είναι ακατάλληλες για γεωργική χρήση για παραγωγή τροφίμων. Επιπρόσθετα, τα δέντρα της Παυλώνιας βελτιώνουν οικολογικά τα εδάφη λόγω της επίδρασης της λίπανσης από τα φύλλα που πέφτουν και λόγω του αζώτου που εκλύεται από το ριζικό σύστημα.
Παραγωγή βιομάζας από την Παυλώνια και οικονομικές αποδόσεις
Η Παυλώνια είναι ένα ταχυαυξές είδος δέντρου με μικρό αρχικό κόστος εγκατάστασης, το οποίο έχει την ικανότητα να πρεμνοβλαστάνει και συνεπώς είναι κατάλληλο για χρήση σε ενεργειακές φυτείες. Πριν τη φύτευση (που συνήθως γίνεται τέλος Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου), μια καλή προπαρασκευή/κατεργασία του εδάφους (βαθύ όργωμα 0,8 – 1,0 μ. και καλό φρεζάρισμα) συνιστάται για βελτίωση της δομής του εδάφους και καλή επαφή του ριζικού συστήματος με το έδαφος. Επιπρόσθετα, ένα ικανοποιητικό και οικονομικό σύστημα άρδευσης (συνήθως στάγδην) εγκαθίσταται για εφοδιασμό των φυτών με αρκετό νερό. Τα δέντρα συνήθως φυτεύονται σε μικρές αποστάσεις π.χ. 2 x 3 μ. (167 δέντρα/στρέμμα) ή 3 x 3 μ. (111 δέντρα/στρέμμα) για ενεργειακές φυτείες (βιομάζα) και σε μεγαλύτερες αποστάσεις όπως 3,5 x 3,5 μ. (82 δέντρα/στρέμμα), 4 x 4 μ. (62 δέντρα/στρέμμα) ή 5 x 5 μ. (40 δέντρα/στρέμμα) για φυτείες που προορίζονται για παραγωγή πολύτιμου τεχνικού ξύλου. Φυτοπροστατευτικοί ψεκασμοί γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται (για περιβαλλοντικούς λόγους) εκτός εάν υπάρχουν σοβαρές προσβολές (συνήθως από φυλλοφάγα έντομα – κατά τους μήνες Μάιο/Ιούνιο) οπότε μπορεί να γίνονται ψεκασμοί με γνωστά εντομοκτόνα του εμπορίου (να προτιμούνται βιολογικά σκευάσματα).
Από την οικονομική ανάλυση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσ/νίκης διαπιστώνεται ότι η παραγωγή βιομάζας από ενεργειακές φυτείες Παυλώνιας παρουσιάζει θετικό ισολογισμό και μπορεί να αποτελέσει μια κερδοφόρα και σταθερή επένδυση. Η καθαρή οικονομική απόδοση μιας φυτείας βιομάζας Παυλώνιας, έκτασης 10 στρεμμάτων (με φυτευτικό σύνδεσμο 2 x 3 μ. και διάρκεια 21 έτη = 7 κύκλοι υλοτομίας x 3ετής περιφορά) (κάτω από ευνοϊκές κλιματο-εδαφικές συνθήκες) εκτιμάται στα 20.000-30.000 € μέχρι το τέλος της εκμετάλλευσης (21 έτη), με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής μπορεί να μειώνει το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, κάνοντας χρήση ιδιόκτητων μηχανημάτων και συνεισφέροντας με προσωπική εργασία. Επιπρόσθετα, οι φυτείες βιομάζας με Παυλώνια έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σαν ένα είδος αποταμίευσης, για το λόγο ότι η παραγωγή μπορεί να λαμβάνεται οποτεδήποτε, και ειδικά όταν οι εμπορικές τιμές του προϊόντος είναι σχετικά υψηλές ή τουλάχιστον οικονομικά αποδεκτές.
Εναλλακτικά επίσης, οι ενεργειακές φυτείες, με κατάλληλη αραίωση, δασοκομική καλλιέργεια και επέκταση του χρόνου υλοτομίας (στα 8-12 έτη), μπορούν να μετατρέπονται σε φυτείες παραγωγής πολύτιμου τεχνικού ξύλου. Σημαντικό επίσης, ενόψει της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων τιμών των υγρών καυσίμων, είναι ότι το ξύλο της Παυλώνιας μπορεί να χρησιμοποιείται (σε μορφή πέλλετς/μπρικέττες) και για τις ατομικές ανάγκες (π.χ. οικιακή θέρμανση) των ίδιων των παραγωγών για κάλυψη μέρους των εξόδων για οικιακή ενέργεια. Τέλος, οι φυτείες Παυλώνιας παρέχουν και κοινωνικά οφέλη, κύρια με την απασχόληση (σε πριστήρια και εργοστάσια αξιοποίησης της βιομάζας) του τοπικού εργατικού δυναμικού και τη μείωση των εισαγωγών για παρόμοια προϊόντα. Οπωσδήποτε, οι φυτείες αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα εθνικό/περιφερειακό ορθολογικό σύστημα επιδοτήσεων (με βάση την απόδοση προϊόντος και όχι τη χωρική επιφάνεια όπως γινόταν και συχνά γίνεται και σήμερα), αλλά δεν πρέπει ο παραγωγός/επενδυτής να βασίζεται και μόνο σε αυτό – απλά θα μπορούσε να είναι ένα κίνητρο για νέες επενδύσεις.
Η χρήση της Παυλώνιας για παραγωγή τεχνικού ξύλου
Το ξύλο της Παυλώνιας είναι ελαφρύ (350 κιλά/κ.μ.), σχετικά σκληρό, με καλή μικροδομή και γενικά έχει υψηλή αξία. Έχει πολλά πλεονεκτήματα, δε στρεβλώνει εύκολα, αντέχει στην υγρασία και τη σήψη και δεν εμφανίζει σχίσιμο μετά από κάρφωμα. Στο στρέμμα μπορεί να φυτεύονται 82, 62 ή 40 δέντρα ανάλογα με το φυτευτικό σύνδεσμο (3,5 x 3,5 μ., 4,0 x 4,0 μ. ή 5,0 x 5,0 μ., αντίστοιχα) με περίτροπο χρόνο (χρόνος υλοτομίας) τα 8-10/12 έτη. Ένα δέντρο Παυλώνιας μπορεί να παράγει 1 κ.μ. τεχνικού ξύλου (σε ευνοϊκά περιβάλλοντα και με σωστή καλλιέργεια και φροντίδα) και επομένως η στρεμματική απόδοση να φθάσει τα 62-82 κ.μ. ξυλείας (σε ηλικία 8-12 έτη).
Οι τιμές του ξύλου της Παυλώνιας ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα, την κατηγορία διαβάθμισης και την επεξεργασία. Για παράδειγμα η τιμή ξύλου προέλευσης Κίνας κατηγορίας (Ε) είναι περίπου 300 €/κ.μ., ενώ το ξύλο ανωτέρας ποιότητας της Αυστραλίας κυμαίνεται στα 1.500-1.600 €/κ.μ. Με τις τιμές να κυμαίνονται από 300 € έως 1.500 €/κ.μ. (ανάλογα με την ποιότητα και κατηγορία διαβάθμισης), το ακαθάριστο εισόδημα ανά έτος και ανά στρέμμα μπορεί να κυμαίνεται από 1.860-2.460 € έως 9.300 -12.300 €. Επιπρόσθετα, ένα συμπληρωματικό εισόδημα μπορεί να αποκτάται από τη διάθεση του ξύλου των κλάδων (ξυλώδης βιομάζα) που συνήθως εκτιμάται στα 100
κιλά ανά δέντρο (ηλικίας 8-10 ετών).
Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών παράγει και διαθέτει πιστοποιημένα δενδρύλλια Παυλώνιας (Paulownia tomentosa, P. elongata) για χρήση σε φυτείες βιομάζας και παραγωγής τεχνικού ξύλου καθώς και για καλλωπιστική/αισθητική χρήση (δενδροστοιχίες/πάρκα). Επίσης, αναλαμβάνει την εκπόνηση σχετικών μελετών εφαρμογής καθώς και την εγκατάσταση φυτειών Παυλώνιας για παραγωγή ξύλου, αγροδασοπονική χρήση και παραγωγή βιομάζας (για ενέργεια/χημικά) σε όλη την Ελλάδα.
Πληροφορίες: Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών
Λουτρά Θέρμης, 57006 – Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 461171(2, 3), Fax: 2310 461341,
e-mail: kspanos@fri.gr
Πηγή κειμένου: ΔΗΜΗΤΡΑ – ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ/ DASARXEIO. COM

Αυξάνονται τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας.

Αυξανόμενη ζήτηση ξύλου για ενεργειακούς σκοπούς, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και της σημαντικής αύξησης του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, αδυναμία κάλυψης των αναγκών από τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, παραβάσεις λαθροϋλοτομίας καθώς και περιστατικά βίας σε βάρος δασικών υπαλλήλων, καταγράφουν τα δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου, στον νομό Έβρου.
Ειδικότερα, ο αριθμός των παραβάσεων λαθροϋλοτομίας στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Σουφλίου για τα έτη 2014 και 2015, ανέρχεται στις 12 με συνολικό όγκο ξυλείας 69 χωρικά κυβικά μέτρα (χ.κ.μ), χωρίς ωστόσο να παρατηρείται αυξητική τάση.
Το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης κατέγραψε 21 παραβάσεις (17 παράνομης υλοτομίας και 4 παράνομης μεταφοράς) και κατέσχεσε 22 τόνους καυσόξυλα το 2014, ενώ το τρέχον έτος σημειώθηκαν 24 παραβάσεις (όλες υλοτομίας) και κατασχέθηκαν 33,65 τόνοι καυσόξυλα.
Στο δασαρχείο Διδυμοτείχου καταγράφηκαν 11 παραβάσεις λαθροϋλοτομίας το 2014 και κατάσχεση 52 χ.κ.μ ξυλείας και 9 παραβάσεις το 2015 και κατάσχεση 46 χ.κ.μ ξυλείας. Το σύνολο των κατασχεθέντων προϊόντων διατίθενται μέσω δημοπρασίας (που αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ) στους πλειοδότες.
Όσον αφορά την ταυτότητα των λαθροϋλοτόμων πρόκειται για ιδιώτες στους οποίους δεν αρκούν τα χορηγηθέντα από τη δασική υπηρεσία καυσόξυλα για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και που προχωρούν σε ξύλευση για ίδια χρήση και για εμπόρους που σκοπό έχουν την πώληση κυρίως ως καυσόξυλα για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
Σχετικά με τον όγκο ξυλείας που υλοτομείται νόμιμα από τους συνεταιρισμούς, σύμφωνα με το δασαρχείο Σουφλίου το 2014 παρήχθησαν 11.470 χ.κ.μ και διατέθηκαν 2.442 χ.κ.μ για ατομικές ανάγκες σε 307 δικαιούχους, ενώ το 2015 παρήχθησαν 16.824 χ.κ.μ και διατέθηκαν 1.918 χ.κ.μ σε 330 δικαιούχους.
Αντίστοιχα στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, μέσω του ετήσιου προγράμματος διαχείρισης των δημοσίων δασών, υλοτομούνται νόμιμα από τους δασικούς συνεταιρισμούς περί τα 20.000 χ.κ.μ. προϊόντα οξυάς και δρυός.
Τέλος, σύμφωνα με το δασαρχείο Διδυμοτείχου κάθε χρόνο υλοτομούνται 7-10.000 χ.κ.μ καυσόξυλα δρυός. Οι ποσότητες αυτές, σύμφωνα με τους δασάρχες Αλεξανδρούπολης, Ζαχαρία Μπακλαγή και Διδυμοτείχου Δημήτρη Μητρούδη, δεν επαρκούν για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών, με αποτέλεσμα να γίνεται εισαγωγή ξυλείας σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τη Βουλγαρία.
Ερωτηθείς για την ύπαρξη περιστατικών βίας σε βάρος δασικών υπαλλήλων, οι οποίοι φέρουν και την κύρια ευθύνη της προσπάθειας έκλειψης των φαινομένων λαθροϋλοτομιών, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης αναφέρει πως υπάρχουν καταγεγραμμένα και μάλιστα «πέραν των συνήθων ύβρεων και τηλεφωνημάτων με απειλές».
Συγκεκριμένα, την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί: πρόκληση εκτεταμένων ζημιών μεγάλης αξίας σε 4 Ι.Χ.Ε., του δασάρχη, ενός δασοφύλακα του δασαρχείου και δύο θηροφυλάκων των κυνηγετικών συλλόγων, βιαιοπραγία κατά δασοπόνου και δασοφύλακα από παράνομους υλοτόμους, άμεσες και κατ’ επανάληψη απειλές κατά δασολόγου της υπηρεσίας σε γενόμενους ελέγχους μεταφοράς προϊόντων υλοτομίας και απομάκρυνση με βίαιο τρόπο από τον χώρο του δασικού φυτωρίου κατασχεμένου φορτηγού οχήματος από τον ιδιοκτήτη του, πράξη η οποία έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή έξι δασικών υπαλλήλων που βρίσκονταν στον τόπο και τον είχαν συλλάβει να λαθροϋλοτομεί. Περιστατικό ξυλοδαρμού δασοφύλακα από λαθροϋλοτόμους καταγράφηκε και στο δασαρχείο Διδυμοτείχου το 2014.
Σημειώνεται πως η δασική νομοθεσία για την παράνομη υλοτομία προβλέπει επιβολή χρηματικών προστίμων και κράτηση, ανάλογα με την προκληθείσα στο δάσος ζημία.
Αν μάλιστα αυτή υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ τότε ο παραβάτης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη. Επίσης προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ίσου με το πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων σύμφωνα με τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων, η κατάσχεση της παράνομα υλοτομημένης ξυλείας, των μέσων με τα οποία έγινε η παράνομη υλοτομία κι εφόσον διαπιστώθηκε και μεταφορά των παρανόμως υλοτομημένων ξύλων, κατάσχονται το όχημα, η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού.
Μόνο την τελευταία διετία κατασχέθηκαν από το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης συνολικά 28 οχήματα.
Τέλος, ως προς την επάρκεια μέσων και πόρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης δηλώνει πως «σαφώς και δεν επαρκούν τα μέσα (αριθμητικά και ποιοτικά)» τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση της υπηρεσίας, η οποία καλύπτει το 95% της περιοχής ευθύνης της (1.400.000 στρέμματα συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης).
Το υπόλοιπο 5% αφορά οικιστικές περιοχές, ενώ ανεπαρκείς χαρακτηρίζει και τις διατιθέμενες πιστώσεις. Από την πλευρά του ο δασάρχης Σουφλίου Στέφανος Ιωσηφίδης αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιητική η επάρκεια μέσων, όχι όμως και η επάρκεια πόρων, ενώ ο δασάρχης Διδυμοτείχου χαρακτηρίζει πολύ λίγα τα μέσα και τους πόρους που διατίθενται γι αυτό το σκοπό.
«Για να κατανοήσετε το μέγεθος σας αναφέρω ότι διαθέτουμε (5) πέντε οχήματα ηλικίας 15-20 ετών εκ των οποίων ένα είναι κούρσα, και είμαστε στην διαδικασία απόκτησης ακόμη ενός οχήματος 4Χ4, για να καλύψουμε μία έκταση 2.020.000 στρεμμάτων, την έκταση δηλαδή του μισού νομού Έβρου» τονίζει.
Χαμηλή η παραβατικότητα στη Ροδόπη
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης παρουσιάζεται χαμηλή παραβατικότητα σε ό,τι αφορά την παράνομη υλοτομία, τουλάχιστον τους πρώτους εννέα μήνες του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών σε σύνολο 3.372 ελέγχων από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2015, βεβαιώθηκαν και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 21 παραβάτες, με τον μήνα Μάρτιο να παρουσιάζεται ως ο μήνας με την μεγαλύτερη παραβατικότητα.
Ειδικότερα, σε 674 διενεργηθέντες ελέγχους του Μαρτίου βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις. Αυτούς τους μήνες κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα και ένα τρακτέρ καθώς και 10 τόνοι καυσόξυλων.
Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών, οι έλεγχοι είναι εντατικοί στην ορεινή Ροδόπη και αυτό δρα αποτρεπτικά για τους υποψήφιους λαθροϋλοτόμους, ενώ ειδικά για τους κατοίκους των πολυάριθμων ορεινών οικισμών της Ροδόπης η υπηρεσία έχει προνοήσει προμηθεύοντας τους η ίδια ξυλεία για τις ανάγκες του χειμώνα.
ΣΥΝΟΛΟ ΕΛΕΓΧΩΝ: 3.372
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ: 21
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ:
1. ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ: 1Ο ΤΟΝΟΙ
2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ: 24 Χ.Κ.Μ.
3. ΠΑΣΣΑΛΟΙ: 635 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ
1. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: 3
2. ΤΡΑΚΤΕΡ : 1
3. ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ: 4
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ   COM.